De toegang is gratis, maar reserveren is verplicht.
De toegang is gratis, maar reserveren is verplicht. (Foto: PR)

Nazomeren in de Jacobuskerk: starten in de tuin en eindigen in de huiskamer

Algemeen

De pastorie, kerk en tuin van de ‘Jacobus’ zijn een prachtig podium in de wijken Kethel en Spaland/Sveaparken voor diverse activiteiten en ontmoeting. Deze bijzondere plek biedt dit najaar een speciale ambiance voor een intiem concert en kleinschalige filmvoorstelling. De muziek wordt verzorgd door een professioneel ensemble, het Rotterdam Saxofoon Kwartet. De beoogde films (waaronder Fanfare van Bert Haanstra) hebben een relatie met de kerk dan wel met de blaasmuziek.

Nazomeren start in de tuin en eindigt in de huiskamer van de pastorie.
Bezoekers krijgen tevens de gelegenheid de pastorie te bezichtigen.

Vier avonden dus met muziek en film in de huiskamer van de pastorie:

30 sep – film ‘Fanfare’
1 okt – huiskamerconcert door Rotterdam Saxofoon Kwartet
14 okt – film ‘Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu’
15 okt – film ‘La Famille Bélier’

Aanvang alle avonden is om 20.00 uur; inloop vanaf 19.30 uur

Locatie: Sint Jacobuskerk, Kerkweg 51, Schiedam-Kethel

De toegang is gratis maar reserveren is verplicht; dat kan via telefoonnummer 010-4709719 of op de website www.jacobuskethel.nl.

Toelichting programma

30 sep – film ‘Fanfare’ van Bert Haanstra
Fanfare is een Nederlandse komische speelfilm uit 1958, geregisseerd door Bert Haanstra. De film werd opgenomen in het dorp Giethoorn en behoort tot de mijlpalen uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Met ruim 2,6 miljoen bioscoopbezoekers is de film op Turks Fruit na, de succesvolste Nederlandse film aller tijden.

Tijdens de voorbereiding breekt ruzie uit tussen twee muzikanten 

De film speelt zich af in het fictieve dorpje Lagerwiede, dat een goede fanfare telt, Kunst en Vriendschap geheten. Deze fanfare wil deelnemen aan een concours en heeft een grote kans in de prijzen te vallen. Tijdens de voorbereiding op dat concours breekt echter ruzie uit tussen twee muzikanten. Als gevolg daarvan wordt de vereniging verdeeld in twee kampen die beide op eigen titel willen deelnemen aan het concours. 

1 okt – huiskamerconcert door Rotterdam Saxofoon Kwartet. Vier saxofoons: de sopraan, de alt, de tenor en de bariton. Ze verschillen in grootte en geluid, maar hun uiterlijk en klankkleur vormen één geheel. Harmonieus samenspel: dat is de drijfveer van het Rotterdams Saxofoon Kwartet. De saxofoon is een veelzijdig instrument. Het ene moment klinkt hij zacht en ingetogen, het andere moment hard, swingend, briesend. Het Rotterdams Saxofoon Kwartet brengt al die verschillen tot leven. 

14 okt - film ‘Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu’. De Franse komedie Bon Dieu! is in eigen land de grootste bioscoophit sinds Intouchables. Bijna tien miljoen bezoekers trok de film, waarmee het een van de grootste hits van eigen bodem ooit is. Claude en Marie Verneuil zijn afkomstig van katholieke ouders uit de grote provinciale bourgeoisie en nogal conservatief. Maar ze zijn altijd ruimdenkend geweest. Het was echter even slikken toen hun eerste dochter trouwde met een moslim, hun tweede met een Jood en de derde met een Chinees. Hun hoop dat hun laatste dochter toch voor de kerk trouwt wordt aangewakkerd wanneer ze vernemen dat ze een brave katholieke jongen heeft ontmoet.

15 okt - film ‘La Famille Bélier’. La Famille Bélier is een Frans-Belgische filmkomedie uit 2014 onder regie van Éric Lartigau.
De familie Bélier heeft een boerderij. De zestienjarige Paula is de onmisbare tolk voor haar doofstomme ouders en broer. Haar muziekleraar, Monsieur Tomasson, ontdekt haar muzikale gave en moedigt haar aan om te zingen. Daarna beslist Paula om deel te nemen aan een prestigieuze zangwedstrijd in Parijs voor de Maîtrise de Radio France; de koorschool van de Franse publieke omroep. Die beslissing betekent echter dat ze haar familie moet verlaten.

De pastorie, kerk en tuin van de ‘Jacobus’ zijn een prachtig podium in de wijken Kethel en Spaland/Sveaparken voor diverse activiteiten en ontmoeting.
Afbeelding
Op de Schiedamse MakersMarkt koop je iets échts direct bij de maker Algemeen 30 nov, 12:34
Afbeelding
In Memoriam: Nel Bootsman, heldin van Nieuwland Algemeen 30 nov, 10:01
Afbeelding
Het Schiedam van Kor Kegel: Bescherm de driehoek-Joppelaan! Algemeen 30 nov, 08:23
Afbeelding
Ballet- en Dansstudio zet zich in voor de Voedselbank Algemeen 29 nov, 14:52
Afbeelding
Shantykoor Stuurloos wint Shantyfestival Algemeen 29 nov, 10:32
Afbeelding
HBSS op zondag nu al verleden tijd Sport 29 nov, 07:58
Afbeelding
KethelSpaland ‘knokt’ zich naar winst Sport 28 nov, 14:23
Afbeelding
Transporttarief Stedin in 2023 tien euro per maand duurder Algemeen 28 nov, 13:05
Afbeelding
Kort sportnieuws uit Schiedam Sport 28 nov, 12:53
Afbeelding
Huldiging kampioenen keert terug Sport 28 nov, 12:51
Afbeelding
Boef in de wijk is een groot succes 112-nieuws 24 nov, 15:24
Afbeelding
Kunstenaars vinden elkaar ‘onafhankelijk’ in gedachtengoed van de Geuzen Algemeen 24 nov, 14:25
Afbeelding
Green Friday bij Theater aan de Schie Algemeen 24 nov, 14:05