Heidi Hoogvliet van het NME-centrum (links) overhandigt leerkracht Monique Vleij van De Wieken (rechts) een ontwerppakket.
Heidi Hoogvliet van het NME-centrum (links) overhandigt leerkracht Monique Vleij van De Wieken (rechts) een ontwerppakket. (Foto: Stichting Milieu Dichterbij)

Leerlingen De Wieken gaan Gi-Ga-Groen ontwerpen in de Kinderboekenweek

Algemeen

Hoe zorg je ervoor dat je tekening niet wegwaait? Of: verzin een traktatie zonder plastic. Met deze en andere uitdagende ontwerpopdrachten gaan leerlingen van groep 1 tot en met 8 van basisschool De Wieken aan de slag in de Kinderboekenweek. Heidi Hoogvliet schonk namens het NME-centrum en de Stichting Milieu Dichterbij op 22 september acht ontwerpdozen aan leerkracht Monique Vleij.

Ontwerpen en lezen gaan goed samen. Want kinderen vinden lezen leuker als ze een fictief personage kunnen helpen met zelfbedachte oplossingen. Vandaar dat speciaal voor de Kinderboekenweek 2022 – van 5 tot 15 oktober - ontwerpboxen zijn samengesteld, die aansluiten bij het thema Gi-Ga-Groen! Er zijn verschillende dozen voor vier niveaus: groep 1-2, groep 3-4, groep 5-6 en groep 7-8. In iedere doos zitten uitdagende ontwerpopdrachten, een leshandleiding en knutselmaterialen. Ook horen er vier boeken bij.

Boekenboom

Heidi Hoogvliet, projectleider van het NME-centrum en de Stichting Milieu Dichterbij (SMD), bracht de ontwerpboxen persoonlijk naar cbs De Wieken in Schiedam-West. Leerkracht Monique Vleij was heel blij met de spullen. In de hal van de school zal een grote boom verrijzen met blaadjes van bladzijden uit boeken, vertelde de leerkracht van groep 3: “De boekenboom.” Dat deed Heidi meteen denken aan ‘De blaadjesdief’, het boekje voor de kleuters. ”Nadat het verhaal is voorgelezen, verzinnen de kinderen hoe je kunt voorkomen dat je tekening wegwaait”, legde Heidi uit aan Monique.

Het verhaal voor de groepen 3 en 4, ‘De aarde heeft jou nodig!’, sluit aan bij de problemen rondom (zwerf)afval. De opdracht daagt de leerlingen uit een traktatie zonder plastic te verzinnen. Voor de bovenbouw gaan de verhalen over wolven en het regenwoud. Het NME-centrum / de SMD heeft bij de gemeente gevraagd of een wethouder in de Kinderboekenweek op basisschool De Wieken wil komen voorlezen.

Groen Doet Goed

De ontwerpboxen worden kosteloos aangeboden vanuit het programma Groen Doet Goed, gefinancierd door de provincie Zuid-Holland. In Zuid-Holland ontvangen 12 scholen in totaal 100 ontwerppakketten. Met steun van de provincie Zuid-Holland hebben sinds 2013 meer dan 100.000 kinderen kennisgemaakt met de natuur via Groen Doet Goed-activiteiten.

Afbeelding
Kerstboom bij Oude Stadhuis weer geplaatst Algemeen 6 dec, 12:28
Afbeelding
Brandweer opzoek naar oorzaak van een rotte eierenlucht Nieuwe Waterwegstraat Grip1 6 dec, 03:03
Afbeelding
Sportprijzen: ook inwoners stemmen Algemeen 5 dec, 16:12
Afbeelding
Cajhen Hijnen kampioensriem rijker Sport 5 dec, 14:23
Afbeelding
Sport in het kort Schiedam Sport 5 dec, 12:34
Afbeelding
‘We gaan voor een plek in kopgroep’ Sport 5 dec, 09:23
Afbeelding
5 december NL-Alert testbericht Algemeen 5 dec, 08:01
Afbeelding
Scooterrijder flink gewond na ongeval Lange Nieuwstraat Schiedam 112-nieuws 4 dec, 06:30
Afbeelding
Woningoverval op klaarlichte dag Hargsingel Schiedam 112-nieuws 2 dec, 15:01
Afbeelding
A20 blijft open, alleen afsluitingen van op- en afritten richting Rotterdam Algemeen 2 dec, 11:21
Afbeelding
William Hubers doneert lange lokken video 2 dec, 09:10
Afbeelding
Lezersfoto: Passage Schiedam Algemeen 1 dec, 15:03
Afbeelding
Quinn en Huub uit Zuid-Holland provinciewinnaars Amateurscheidsrechter van het Jaar-verkiezing Sport 1 dec, 13:41