En nu zoeken naar gevels voor Ferdinand Bordewijk en Annie M.G. Schmidt

Algemeen
Hans Overheul en Jan van Bergen en Henegouwen zijn blij met het tekstfragment van J.M.A. Biesheuvel aan de muur van het Blauwhuis.
Hans Overheul en Jan van Bergen en Henegouwen zijn blij met het tekstfragment van J.M.A. Biesheuvel aan de muur van het Blauwhuis. (Foto: Jan van Kampenhout)

De geveltekst hangt er al een paar weken, maar volgende week vrijdag verricht cultuurwethouder Frans Hamerslag de officiële onthulling van het fragment uit het verhaal ‘Brommer op zee’ van de in Schiedam geboren schrijver J.M.A. Biesheuvel (1939-2020).

Door Kor Kegel

Het fragment gaat over matroos Isaäc, die midden op zee een bromfietser over het water ziet rijden. De bromfietser vertelt dat hij aanvankelijk oefende met een speld plat op het water te laten drijven en dat hij steeds zwaardere voorwerpen gebruikte.

“Maarten Biesheuvel was een meester in het ongeloofwaardige geloofwaardig maken,” zegt Jan van Bergen en Henegouwen, werkzaam bij Bibliotheek Schiedam en actief in het Literair Gezelschap Schiedam. Gezamenlijk zoeken ze naar aansprekende teksten van bekende schrijvers die met Schiedam te maken hebben, om vervolgens die teksten op in het oog springende gevels in de stad te laten beschilderen.

Vijf muurteksten

Schiedam heeft nu vijf van zulke teksten. De eerste kwam in 2015 en was een gedicht van Ida Gerhardt (1905-1997), ‘Het egeltje’, aangebracht op het pand Overschiesestraat 44, waar ze woonde tot ze naar Plein Eendragt verhuisde.

De tweede geveltekst was het gedicht ‘Dat heertje’ van François HaverSchmidt (1835-1894). Het prijkt sinds 2017 op het pand aan de Nieuwe Sluisstraat 16, niet ver van de Lange Haven 134, waar HaverSchmidt woonde tot hij zich het leven benam.

De derde tekst is van Willem Elsschot, pseudoniem van Alphonsus Josephus de Ridder (1882-1960). Het gekozen fragment, te zien op een gevel van het hoekpand tegenover de Monopole aan de Appelmarkt, komt uit een brief die Elsschot in 1959 schreef aan een jonge bewonderaar. Elsschot ofwel De Ridder werkte van 1908 tot 1911 bij scheepswerf Gusto als handels correpondent en dat is zijn relatie tot Schiedam.

Gerard Reve

Tegelijk met het fragment dat vrijdag 7 oktober om 15.15 uur door wethouder Hamerslag wordt onthuld, werd enkele weken geleden een bekend tekstgedeelte uit ‘De avonden’ van Gerard Reve (1923-2006) aangebracht op een gevel in de Overmaassesteeg. De schrijver woonde jarenlang in de Nassaulaan in Schiedam.

Het Literair Gezelschap gaat door met het literair verrijken van de stad Schiedam. De eerste schrijvers die op het verlanglijstje staan zijn Annie M.G. Schmidt, die bij de Schiedamse bibliotheek aan de Lange Haven werkte, Ferdinand Bordewijk, die zijn advocatenkantoor had aan de Nieuwe Haven en in de Tuinlaan woonde, en Jules Deelder, die samen met burgemeester Reinier Scheeres in 1996 de eerste paal sloeg voor Theater aan de Schie.

Geschikte gevels

Voor nieuwe tekstfragmenten zijn wel gevels voor nodig en het vinden daarvan is geen sinecure. Bij voorkeur zouden het gevels moeten zijn in de nabijheid van waar Schmidt, Bordewijk en Deelder actief waren. De gevels moeten in het oog springen. De eigenaren moeten uiteraard toestemming geven. Bij historische gebouwen zal Monumentenzorg ermee akkoord moeten gaan. Dat is niet altijd vanzelfsprekend. De Korenbeurs bijvoorbeeld valt af.

Toch is het Literair Gezelschap optimistisch. “Naar aanleiding van de komst van de twee muurteksten hebben we hebben een oproep gedaan op Facebook. Daarop reageerden verschillende huiseigenaren enthousiast. We gaan met hen in gesprek.”

De gevelteksten zijn alle ontworpen door Skizzie in casu vormgeefster Tessa Schlechtriem. De teksten zijn op muur geschilderd door reclameatelier Leo Mineur.