Ontdek het geluk in je eigen wijk in Schiedam

Algemeen
Onderdeel van de Week van het Geluk is de Eigen Kracht Markt in Hof van Spaland.
Onderdeel van de Week van het Geluk is de Eigen Kracht Markt in Hof van Spaland. (Foto: PR)

De Week van het Geluk is de Schiedamse versie van Een tegen Eenzaamheid. Tijdens de Week van het Geluk openen allerlei ontmoetingsplekken in de wijken van Schiedam hun deuren.

Dit jaar is De Week van het Geluk van 29 september tot en met 6 oktober. Schiedammers zijn uitgenodigd om te komen kijken wat er allemaal mogelijk is als het gaat om meedoen aan activiteiten en elkaar ontmoeten.
De stad is wat de inwoners ervan maken: met elkaar, met ondernemers en met maatschappelijke organisaties. Corona is nu misschien voor sommige mensen weer wat meer naar de achtergrond verdwenen, maar eenzaamheid is misschien juist weer dichterbij dan ooit. Zorgen om het klimaat, financiële zorgen nu de energierekeningen de pan uit rijzen. Er zijn zoveel verschillende oorzaken waardoor mensen zich eenzaam kunnen voelen. Je anders voelen vanwege je afkomst, beperking, afwijkende mening of seksuele geaardheid kunnen ook aanleiding geven tot eenzamen gevoelens. Daarom blijft het belangrijk om met elkaar in verbinding te blijven en er met elkaar voor te zorgen dat iedereen mee kan blijven doen.

Positieve ontmoetingen voor alle Schiedammers

Tijdens de Week van het Geluk zoeken we de verbinding met alle Schiedammers. Er zijn prachtige plekken in Schiedam om elkaar te ontmoeten, maar niet iedereen weet die plekken te vinden. Daarbij vinden veel mensen het lastig om ergens alleen naar toe te gaan. Daarom is er elk jaar de Week van het Geluk in alle wijken van Schiedam. De wijken zijn plekken waar mensen samen dingen kunnen ondernemen, elkaar beter leren kennen en de leefomgeving mooier maken. De Week van het Geluk is een extra gebaar van de partners van Samen Schiedam om Schiedammers uit te nodigen op de ontmoetingsplekken in hun omgeving, mee te doen en zich welkom te voelen. De Week van het Geluk start officieel op donderdag 29 september om 13.00 bij het Zimmertje, Louis Zimmermannplein 55a in Schiedam Groenoord. Wethouder Petra Zwang is daar aanwezig bij de start van de informatiemarkt, waar verschillende organisaties die actief zijn in de wijk zich presenteren. Wijkbewoners hebben zo een mooi overzicht van wat er allemaal in hun wijk gebeurt en kunnen zich inschrijven voor activiteiten of één op één afspraken maken.

Een ander onderdeel van de Week van het Geluk is de Eigen Kracht Markt in Hof van Spaland. Op 1 oktober opent wethouder Petra Zwang alweer de 5de editie van deze informatiemarkt. De markt is erop gericht om bewoners van Schiedam te ondersteunen bij het zo lang mogelijk zelf de touwtjes in handen te houden. Allerlei verschillende organisaties zijn aanwezig en geven tips en adviezen om dat te doen. Zelfredzaamheid is namelijk een belangrijk ingrediënt voor levensgeluk.

Geluksroutes

Dit jaar zijn er in meerdere wijken geluksroutes langs de verschillende ontmoetingsplekken. Op elke plek staat de deur open en kunnen mensen aansluiten bij activiteiten of een kop koffie of thee met iets lekker. Jong en oud zijn welkom bij verschillende activiteiten en gaan soms ook samen aan slag. Tijdens de Week van het Geluk wordt er veel samen gedaan, zoals knutselen, genieten van een high tea, meedoen aan een geluksbingo, luisteren naar of meedoen aan een muziekoptreden.

Ontmoetingen  

Tijdens de Week van het Geluk zijn er meerdere ontmoetingsmomenten met kunst en cultuur, omdat het delen van passie en talenten mensen verbind en in hun kracht zet. Op zaterdagmiddag is wethouder Zwang ook aanwezig tijdens allerlei gezellige ontmoetingen, waarbij ook een muzikaal optreden op de Groenelaan in Schiedam Zuid.

In een aantal wijken zijn er muzikale geluksmomentjes in samenwerking met de Troubadours van Schiedam. Dit zijn bijzondere muzikale belevenissen, zoals een persoonlijk muzikaal optreden of een workshop. Op woensdag 5 oktober in François Haverschmidt kunnen kinderen en ouders die daar verblijven en kinderen uit de wijk samen luisteren naar muziek en meedoen aan een djembé workshop. Op donderdag 6 oktober zingt een zangeres in Schiedam West persoonlijk bezoekers toe.
Onderdeel van de geluksroute in Schiedam Nieuwland is De theatervoorstelling ‘De Geur van Eenzaamheid’ bij Alevitisch Cultureel Centrum Rijnmond (ACCR). De voorstelling bestaat uit een tweetal monologen van vader en dochter die een zelfreflectie geven over oorzaken en gevolgen van eenzaamheid. Na afloop is er een dialooggesprek met de toeschouwers. Veel mensen verbergen hun gevoelens van eenzaamheid uit schaamte. Samen kijken naar de voorstelling en er daarna over te praten, helpt om het taboe rondom het onderwerp eenzaamheid te doorbreken.

Meer informatie

Informatie over de Week van het Geluk en wat er allemaal te doen is in de wijken van Schiedam staat op de website Schiedammersmakengeluk.nl. Verder zijn er in de wijken posters en flyers beschikbaar met wat er allemaal te doen is.