Historische Vereniging Schiedam krijgt bijzondere voorzittershamer

Algemeen
De overhandiging door maker Jan Roeling aan Han van der Horst, voorzitter van de Historische Vereniging Schiedam.
De overhandiging door maker Jan Roeling aan Han van der Horst, voorzitter van de Historische Vereniging Schiedam. (Foto: PR)

De Historische Vereniging Schiedam ontbeerde al jaren een voorzittershamer. Dat probleem is opgelost door het Kethelse lid Jan Roeling. Hout draaien is voor hem meer dan een hobby. Hij vervaardigde voor zijn vereniging een passende voorzittershamer.

Zaterdagmiddag vond de overdracht plaats in café Jeneverie ´t Spul voorafgaand aan een lezing in het kader van de Maand van de Geschiedenis, die op dezelfde dag begon. Han van der Horst, voorzitter van de Historische Vereniging Schiedam, nam dit noodzakelijke hulpmiddel voor het leiden van vergaderingen trots en dankbaar in ontvangst.

Maker Jan Roeling legde uit waarom deze hamer zo bijzonder was. Hij maakt graag voorwerpen uit hout met een verleden, hout dat dingen heeft meegemaakt. De nieuwe voorzittershamer is vervaardigd uit eikenhout dat misschien wel eeuwen deel uitmaakte van een boom. Daarna werd het gebruikt voor banken in de Kethelse Jacobuskerk.

Bij de laatste restauratie bleek een deel overbodig. Ze werden opgeslagen in de toren. Uit dit hout met een geschiedenis draaide Jan Roeling zijn bijzondere voorzittershamer: Het eind van de steel heeft de vorm van een jeneverkelkje. Zo schonk een oprechte Kethellapper de Historische Vereniging een op en top Schiedams object. Voorzitter Van der Horst weet zeker dat deze hamer niet alleen geschiedenis heeft maar ook geschiedenis zal maken. Minstens tot diep in de volgende eeuw.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding