Armoede ligt lang niet altijd aan jou

Algemeen
Suzanne Arakelyan nam met de Lions te Riviere het initiatief tot de armoedeconferentie.
Suzanne Arakelyan nam met de Lions te Riviere het initiatief tot de armoedeconferentie. (Foto: AKL Advocatuur)

Je doet je stinkende best om de eindjes aan elkaar te knopen. Je spaart eten uit je mond om je kinderen te voeden. Je ziet af van leuke dingen, want je kunt ze je niet permitteren. Het lukt allemaal nog ook. En dan vliegen de energieprijzen omhoog en worden de boodschappen veel duurder.

Door Kor Kegel

“Moet je je dan nog schamen dat je in zware armoede terechtkomt? Nou, niet dus. Voor veruit het gros van de Schiedammers in armoedige omstandigheden geldt dat het niet hun eigen schuld is. Het bedrijf waar je werkte kan failliet gegaan zijn. Je kunt arbeidsongeschikt zijn geraakt. Dan is er geen reden om je te schamen. Zorg dat je hulp krijgt!”

Schreeuw het desnoods van de daken, beter dan dat je je verstopt en eraan onderdoor gaat – de conferentie ‘Er is genoeg’ leverde zaterdag vele belangwekkende inzichten op. In het Wennekerpand kwamen tweehonderd mensen bijeen, die in hun werk met armoedebestrijding te maken hebben of zelf financieel in de misère zitten, of omdat ze er beleidsmatig mee bezig zijn en concrete steun kunnen bieden. Dat er in de zaal veel ervaringsdeskundigen zaten, gaf de conferentie inhoudelijk een meerwaarde.

Op initiatief van de Lions Schiedam te Riviere werkten acht andere organisaties ook aan de totstandkoming van de conferentie mee. Dat zijn Soos Blauwhuis, de Voedselbank Schiedam, de Kledingbank Schiedam, Stichting Net Niet Genoeg, de Participatieraad Schiedam , Seniorenwelzijn, de Wijk Onderneming Nieuwland en Stroomopwaarts.

Gastvrouw was Zeliha Cimtay, voorzitter van Lions te Riviere. Ze is zelf opgevoed met het idee dat je niet met je problemen te koop loopt, omdat het niemand aangaat hoe je ervoor staat. Dan treedt onwillekeurig schaamte op. Maar niemand heeft daar iets aan. Jij zelf niet. En ook niet al die mensen die ondersteuning kunnen bieden maar jou niet weten te vinden. Zeliha Cimtay constateerde dat het gemiddeld zes jaar duurt voordat mensen met een schuldenproblematiek om hulp vragen. Het is zeker niet verwijtbaar, maar wat hebben ze zichzelf dan eigenlijk tekort gedaan.

Dirck Slabbekoorn, manager van het Jumbo-filiaal aan de Schiedamseweg in Rotterdam, zei als dagvoorzitter dat het verhelpen van armoede van twee kanten moet komen. In feite heeft iedereen een plicht om op te letten: hoe zijn je buren eraan toe, is er familie of een vriend die in de put zit zonder dat ik het weet?