Column Het Schiedam van Kor Kegel: Coronamalaise of veiligheidseisen?

Algemeen
Kor Kegel.
Kor Kegel.

Op Schie TV zag ik een interessant verslag van de hand van Jarno Wagenveld. Hij had een interview met Harrie Dechering, directeur van Schiedam Partners. Het ging over de ernstige afname van toerisme naar Schiedam. Zou je niet beter weten, dan kon je nog denken dat de OuderenPartij Schiedam gelijk heeft dat megalomane hoogbouwplannen de intimiteit van onze historische binnenstad bedreigen. Denk aan The Miller, gepland aan Plein 1940-1945. Dat appartementencomplex bestaat alleen nog in digitale vorm, maar bij realisatie in de gebouwde omgeving staat het de windvang van enkele Schiedamse molens in de weg. Terwijl het nota bene de hoogste molens ter wereld zijn.

Ik vind dat een serieus probleem, maar het kan niet verklaren dat toeristen nu al wegblijven. Harrie Dechering noemt dan ook een heel andere factor. “Veel evenementen worden georganiseerd door vrijwilligers en we zien dat die moeite hebben om alles rond te krijgen,” zegt hij.

Schiedam Partners (S’DAM) is enigszins te vergelijken met wat vroeger de VVV was, maar dan opgetuigd met de inbreng en deskundigheid van andere organisaties die belang hebben bij een welvarende stad Schiedam. Ik vind het dus interessant hoe er vanuit Schiedam Partners wordt aangekeken tegen het probleem van afnemend toerisme.

Dat het een probleem is, staat buiten kijf. Schiedam heeft een gevarieerd horeca-aanbod. Blijft de helft van de bezoekers van Schiedam weg, overleeft dan elke horeca-exploitant? Hetzelfde geldt voor de culturele instellingen en het winkelbestand. Het zijn bovendien sectoren waar ze de stijging van de energielasten onevenredig voelen, dus het wegblijven van klanten, al zijn het ‘maar’ dagjesmensen, is dan toch een domper.

Harrie Dechering relativeert terecht. “Over de hele wereld zijn de toeristische bewegingen gedaald met zeventig procent sinds corona,” zegt hij tegen Jarno Wagenveld. “Ook in Schiedam zien wij dat het aantal toeristen en bezoekers aan musea met een dikke vijftig procent is gedaald.” Vervolgens schrijft hij het in het interview toe aan de moeite die vrijwilligersorganisaties sinds de coronacrisis hebben om met nieuw elan weer wat voor mekaar te krijgen. Hij denkt dat het ‘best wel even tijd’ zal kosten tot de situatie hersteld is.

Dan moet er wel iets meer gebeuren. Organisaties klagen over de extreem toegenomen veiligheidseisen rond evenementen. De Brandersfeesten Schiedam kwamen er bijna door in de knel. Het is dat wethouder Frans Hamerslag aanbood dat de gemeente de veiligheid zou verzorgen, anders was het afgeblazen. Het schept een precedent. De gemeente moet dat altijd maar doen en niet enthousiaste vrijwilligers opzadelen met sores waardoor ze hun enthousiasme verliezen.