Harry van der Hoeven, wijkenman

Algemeen
Harry van der Hoeven met zijn kenmerkende hoed en hoefijzersnor, rond 2010.
Harry van der Hoeven met zijn kenmerkende hoed en hoefijzersnor, rond 2010. (Foto: PvdA-Schiedam)

Hij was een wijkenman, waarmee zijn partijgenoten van de PvdA bedoelden dat hij liever naar de bewonersverenigingen luisterde dan naar de ambtenaren op het stadskantoor.

Door Kor Kegel

Inderdaad was Harry van der Hoeven ervan overtuigd dat de bewoners van hun woonomgeving meer verstand hadden dan ambtenaren die vaak niet eens in Schiedam woonden. De vorige zin staat in de verleden tijd. Harry van der Hoeven, geboren op donderdag 30 december 1948 in Schiedam, is op 73-jarige leeftijd overleden. “Zaterdag 22 oktober bereikte ons het bericht van zijn overlijden”, zegt Jos van Setten, secretaris van de PvdA-afdeling Schiedam.

Ze zaten in exact dezelfde periode in de Schiedamse gemeenteraad, van 2006 tot 2014. Jos van Setten herinnert zich de man met hoed en hoefzijdersnor als een gedreven sociaaldemocraat, die hing aan de oorspronkelijke beginselen van de PvdA. Die gedrevenheid bleek ook uit zijn inzet tijdens verkiezingscampagnes. Harry van der Hoeven was enkele achtereenvolgende keren campagnecoördinator, zowel voor de Tweede Kamerverkiezingen als die voor de gemeenteraad. De campagneleus in 2010, ‘Uit liefde voor Schiedam’, kwam van zijn hand. Het zei veel over hem.

Jos van Setten: “Zijn taalvaardigheid kwam goed van pas en veel moties en amendementen van de PvdA in die tijd kwamen van zijn hand.”

Vlak na zijn afscheid in de raad werd Harry in 2015 op weg naar Berlijn op de motor aangereden en raakte hij zwaargewond. Hij kwam het ongeluk nooit te boven. Het viel hem zwaar zijn geliefde wijk Oost te verruilen voor Frankeland. In oktober 2008 had hij als deskundige de gemeenteraad door Oost rondgeleid.