Joke Ballijns kijkt rond in Schiedam: Wat te doen met de energietoeslag?

Algemeen
Joke Ballijns
Joke Ballijns (Foto: )

‘Wat te doen met de energietoeslag?’ Deze vraag spookt al dagen door mijn hoofd. U weet dat ik de Voedselbank Schiedam een warm hart toedraag. Al jaren stuur ik geen Kerstkaarten meer, maar doneer het geld voor de postzegels zo tegen die tijd op de rekening van de Voedselbank Schiedam NL16INGB0006508238.
Dat ook meer mensen dit gebaar opvolgen blijkt uit het feit dat ik jaren geleden een foutje maakte in het banknummer, wel gelijk goed aangepast natuurlijk, want dit overkomt mij maar een keer. Maar dan nu komt de vraag: wat ga ik doen met de komende energietoeslagen????
Er gaan verhalen op internet de ronde dat mensen die deze toeslag niet nodig hebben, de toeslagen te storten op goede doelenrekeningen of de Voedselbank. Nu speel ik al vanaf het begin mee met de Postcodeloterij en ben ontzettend blij dat zij veel doneren aan goede doelen, maar ik vind dat er helaas te veel geld aan de strijkstok blijft hangen.
De reden dat ik mee blijf spelen in inmiddels een beetje chantage geworden, ik ben als de dood dat er op mijn postcode een grote prijs gaat vallen, net nadat ik heb opgezegd. Blijft dus over de Voedselbank Schiedam.
Als ik hoor hoeveel extra mensen zich de laatste tijd hebben aangemeld, dan lopen de rillingen over mijn rug. Alleen al het aanmelden lijkt mij verschrikkelijk, je zult maar hulp moeten vragen. Zelf wil ik altijd onafhankelijk blijven, zeker als je in een scootmobiel zit, willen mensen helpen, hulp vragen zit niet in mijn DNA en als het echt niet kan, vraag ik om hulp, maar liever niet.
Maar soms hebben mensen geen mogelijkheid meer en moet je met je billen bloot. Zoals ik al eerder schreef: het kan iedereen overkomen, ook u en ik. Maar aan de andere kant zit ook ík met duurdere boodschappen en zie ik dagelijks dat sommige boodschappen niet normaal meer, weer duurder zijn geworden.
Ik kan er alleen niet achter komen of mensen die “onder bewind” staan deze toeslag extra uitgekeerd krijgen, heb internet afgestruind, maar kan niets vinden hierover, jammer want als iets extra’s op deze plaats zou komen, zou dat dubbel zo leuk voor hun zijn.
Dan blijft er toch alleen maar een donatie aan de Voedselbank over, want dan komt het met een kleine omweg toch bij deze mensen terecht. Maar zullen veel mensen zeggen: jij hebt makkelijk praten als je het echt niet nodig hebt, maar dan is mijn reactie: kleine beetjes, worden grote bergen en “bergen” zijn echt nodig om alle cliënten te helpen. Zoals gewoonlijk loop ik altijd vooraf te dubben wat te doen, maar kan ik eerst rustig afwachten hoe mijn jaarnota gaat uitvallen en moet ik eerst nog een weekje wachten of de eerste betaling echt binnen is. Het geeft u en mij de tijd om te bedenken wat te doen met extra geld: de gaatjes en potjes vullen of doneren? Allebei kan natuurlijk ook.