Natascha:" Als je andere mensen ook wil laten bukken, moet er ook op de onderste plank iets de aandacht trekken."
Natascha:" Als je andere mensen ook wil laten bukken, moet er ook op de onderste plank iets de aandacht trekken." (Foto: Els Neijts)

Manuela en Natascha moeten oma’s splinternieuwe garderobe opruimen

Algemeen

Met alle niet te stuiten prijsstijgingen zal menigeen zich dit jaar eerst eens goed op het hoofd krabben vóór er bakken geld aan cadeautjes worden uitgegeven. Jouw Marktkraam in de Hoogstraat kan daarbij een uitkomst zijn. Zowel voor wie op zoek is naar niet te dure aardigheidjes, als voor wie nou eindelijk eens echt wil ontspullen en daar liefst een zakcentje aan overhoudt.  

Els Neijts

Moeder Manuela en dochter Natascha hadden oma Julieta liever nog een poosje bij zich gehouden, maar het lot besliste helaas anders. Toen de tranen een beetje opgedroogd raakten, wachtte dochter en kleindochter nog de pijnlijke taak oma’s spullen op te ruimen. Dat bleek een heel karwei.

Compleet nieuw

“Aan de meeste kleding hangt zelfs het prijskaartje nog. Toen mijn Portugese oma voor medische behandeling bij mijn moeder kwam logeren, was ze vol hoop dat ze nog veel gezellige familiebijeenkomsten ging meemaken. Dan wilde ze er wel op haar best uitzien. Om haar zenuwen de baas te blijven, schafte ze een compleet nieuwe garderobe aan. Helaas besliste het lot anders”, vertelt Natascha terwijl ze de onderste plank van het ‘familie-schap’ herinricht. “Om mensen te laten bukken moet er ook daar beneden wel iets leuks de aandacht trekken”, lacht ze, zelf voorover gebukt. Inmiddels heeft zich een nieuwe generatie aangesloten. “Mijn zusje heeft nu een dochter, dus hebben we de babykleertjes waar ze al uitgegroeid is er ook maar bij gehangen. Sommige pakjes heeft ze niet eens of nauwelijks gedragen. We hebben zelf ook maar even onze kasten doorgespit en er voor de variatie een paar dingen van onszelf bij gedaan. Zoals geschenkdozen met luchtjes en andere verwenspulletjes waar we nooit aan toe zijn gekomen. Je kent die regel vast wel: Wat je een jaar niet gemist hebt...!”

Cliff Richard stand

Behalve natuurlijk kleding en schoenen, kun je bij Jouw Marktkraam de gekste dingen tegenkomen. Van speelgoed tot doe-het-zelf-spullen, curiosa en oude jaargangen van tijdschriften. En van fopartikelen of andere flauwekul tot gloednieuwe elektrische apparaten en verwendozen met lekkere luchtjes plus bijpassende bodymilk of zeepjes. Er zijn ook (dubbele) themastands, zoals van een fanatieke Cliff Richard-fan die twee grote schappen op de kopse kant van een pad heeft gehuurd. Veel is nieuw en zit nog in de oorspronkelijke verpakking. “Daar letten we ook wel op”, verzekert Elise, eigenaresse van Jouw Marktkraam.  ”Het moet er allemaal wel echt netjes uitzien, ook de manier waarop de spullen worden uitgestald. Ik zit hier nou zes jaar en de winkel loopt goed. Vooral in het feestdagenseizoen, zoals er nu aankomt. Dat is voor ons altijd de drukste tijd van het jaar.” 

Franchise

Elises winkel valt onder de landelijke franchise onderneming jouwmarkkraam.nl die voor de inmiddels dertien ‘filialen’ richtlijnen heeft uitgezet. Die richtlijnen laten veel vrijheid aan de deelnemers, maar bieden ook ondersteuning. Elise wijst op een zakje met prijskaartjes, beveiligingsstickers en beveiligingstags. “Als je voor minstens één week een kraam huurt, krijg je die van ons. Mét je eigen barcode. Als je onze app downloadt krijg je automatisch een berichtje als er iets verkocht is en je kunt er ook de tussenstanden op checken. Zo kun je zien of je je huur er nog wel uit haalt.” De winkel aan de Hoogstraat 25 draait voor een deel op vrijwilligers die het werk heerlijk vinden. Elise kan zich sinds kort ook een tweede, betaalde, parttime kracht permitteren. “Het is fijner om sommige dingen samen te kunnen doen. Soms loopt mijn hoofd echt om.”

www.jouwmarktkraam.nl.

Afbeelding
Laat jij publieksmolen De Walvisch weer draaien? Algemeen 23 nov, 12:34
Afbeelding
Kerstmarkt Schiedam en Dickens Festijn 2022 Algemeen 23 nov, 10:14
Afbeelding
‘Door met elkaar om tafel te zitten kom je op nieuwe ideeën’ Algemeen 22 nov, 15:12
Afbeelding
Haal de natuur in huis met kerst en ga voor een echte dennenboom of spar Partnerbijdrage 22 nov, 13:52
Afbeelding
Vogels in de winter: zo kun jij helpen! (3 tips) Algemeen 21 nov, 16:02
Afbeelding
Mario Krabbendam gaat SVV leiden Sport 21 nov, 14:23
Afbeelding
DWS pakt Feyenoord Handbal aan Sport 21 nov, 12:34
Afbeelding
WINNEN! Doe mee met de WK-QUIZ, scoor en win! Winactie 21 nov, 10:38
Afbeelding
Kort sportnieuws uit Schiedam Algemeen 21 nov, 10:23
Afbeelding
Gestrest HBSS grijpt naast periode Sport 21 nov, 09:38
Afbeelding
Oranje en het WK: zo deed Nederland het de afgelopen jaren op het WK VIDEO 20 nov, 12:41
Afbeelding
Lichtprojecties op Schiedamse gebouwen vertellen historische verhalen Algemeen 20 nov, 12:34
Afbeelding
Wat is Kerst? Waarom vieren we het op 25 en 26 december? Zo zit het Algemeen 20 nov, 07:45