Theaterdirecteur Rob Roos filmgastheer Schiedamse jeugd

Algemeen
Theaterdirecteur Rob Roos.
Theaterdirecteur Rob Roos. (Foto: PR)

Meer dan ooit speelt het Suikerzoet Filmfestival zich af in Theater aan de Schie. Voor het grote publiek uiteraard maar zeker ook voor scholieren. Deels buiten de programmering van het festival om, van dinsdag tot en met vrijdag in de ochtend en middag, is het theater filmgastheer, exclusief voor Schiedammers tot een jaar of vijftien.

Het educatieprogramma, zo heet dat formeel, ligt in het verlengde van wat het theater altijd al voor scholieren doet. “We organiseren 25 theatervoorstellingen per jaar. Kleinschalig voor de jongste kinderen op de scholen zelf en als ze wat ouder worden in onze zalen van het Wennekerpand en voor de oudsten in eigen huis”, aldus Rob Roos, directeur van Theater aan de Schie.
Roos: “Voor veel scholieren is het een eerste kennismaking met toneel en theater, ze krijgen dat lang niet allemaal van huis uit mee Ik vind dat theaters de plicht hebben jongeren in aanraking te brengen met cultuur. Niet alleen uit educatieve overwegingen of omdat het zo hoort, maar ook omdat het fijn is. Samen met leeftijdgenoten naar iets kijken wat je nooit eerder hebt gezien, zo’n grote zaal met 800 stoelen… Dat is een hele belevenis.’’

’Cultuur is het cement van de samenleving’

“De lijn tussen theater en film is dun. We doen daarom al tien jaar mee aan Suikerzoet. Omdat het leuk is en omdat het festival belangrijk is voor Schiedam; cultuur is het cement van de samenleving. Een theater heeft een maatschappelijke taak. Met film breng je kinderen naar een andere plek. Je weet nooit precies wat er in die koppies omgaat maar er spelen soms grote vragen. Op elk niveau denken jongeren na over thema’s als hun plaats in de wereld; wie ben ik, waar sta ik, wie zijn die anderen om me heen. Die thema’s zitten ook in de films en ons Educatieprogramma, al ligt het er meestal niet zo dik bovenop. Op de scholen wordt dat uitgewerkt met lesbrieven en vaak maken de scholieren een verslag.’’

Sponsor

Theaterdirecteur Rob Roos, ook bestuurslid van het Suikerzoet Filmfestival, stelt tot zijn genoegen vast dat het Educatieprogramma in de praktijk ook werkt. ,,Regelmatig zie ik jonge volwassenen in de zaal die ik herken als eerdere deelnemers aan het programma. Dat geldt niet voor iedereen maar dat hoeft ook niet. Ik zie de ouder geworden jongeren ook bij De Stokerij, prachtige voorstellingen waar ik trots op ben.”
Met het Educatieprogramma en het gratis beschikbaar stellen van de zalen en het personeel voor de filmvoorstellingen, is Theater aan de Schie direct en indirect een zeer grote sponsor van het Suikerzoet Filmfestival. “Het hele festival kost veel geld maar voor bezoekers is het altijd gratis. Dat maakt het voor iedereen toegankelijk en ik vind het belangrijk dat dat zo blijft. Wanneer wij een vergoeding zouden vragen doen andere partijen dat ook, dan valt het hele kaartenhuis om.” Naast de filmvoorstellingen uitsluitend voor scholieren, vertoont Theater aan de Schie drie familiefilms op woensdag 16 november, de dag voor het festival begint. Op zondag 20 september draait in Wenneker Cinema 1 voor de allerkleinsten De grote Sinterklaasfilm: Trammelant in Spanje. Zie: //theateraandeschie.nl/suikerzoet-educatie en www.suikerzoetfilmfestival.nl/films.