Jury Anne-Marie van der Lindenprijs selecteert weer ‘mooie’ inzendingen

Algemeen
Anne-Marie van der Linden is voorzitter van de jury.
Anne-Marie van der Linden is voorzitter van de jury. (Foto: Els Nauta)

De jury van de Anne-Marie van der Lindenprijs heeft uit de inzendingen drie genomineerden geselecteerd, die alle in Schiedam actief zijn. Het zijn Stichting Net Niet Genoeg, Stichting Meredia en het oncologiecentrum van het Franciscus Gasthuis & Vlietland.

Door Kor Kegel

Met de prijs is jaarlijks 25.000 euro gemoeid. De inzendingen kwamen uit de hele regio waar DSW Zorgverzekeraar actief is - de prijs is in 2015 ingesteld door toenmalig DSW-bestuurder Chris Oomen - en volgens de jury is het toeval dat de drie genomineerden Schiedams zijn. “Mooie inzendingen”, vindt de jury. Stichting Net Niet Genoeg bestaat in 2023 tien jaar. Schiedam behoort tot de tien armste gemeenten van Nederland waar het gaat om het gemiddelde inkomen van de inwoners. Als sociaal warenhuis wil Net Niet Genoeg een bijdrage leveren aan het terugdringen van de armoede. Om het jubileum te vieren wil de stichting voor de hele doelgroep een leuk dagje uit organiseren, of naar familiepark Drievliet in Den Haag of naar lokale gebouwen die te maken hebben met de Schiedame jenevergeschiedenis. Daarvoor zou de stichting het prijzengeld graag inzetten.
Stichting Meredia had dit jaar het project ‘Ik woon in de buurt’. In een boekje tekende Meredia de ervaringen en verhalen op van nieuwe Schiedammers en de vrijwilligers van Meredia die de nieuwkomers wegwijs maken in hun woonomgeving. Nieuwe Schiedammers zijn kwetsbaar, constateert Meredia. Bij hun integratie lopen ze tegen dezelfde problemen op. Ze moeten niet alleen een nieuwe taal leren en wennen aan een nieuwe omgeving en gewoontes, maar ook hun weg zien te vinden in een nieuwe samenleving. Met het project ‘Ik woon in de buurt’ willen de vrijwilligers van Meredia de gezinnen op weg helpen. De stichting zou de medewerkers aan het project graag een leuke attentie aanbieden. De gedachten gaan uit naar een theatervoorstelling op zaterdag 10 december. De oncologieverpleegkundigen van het ziekenhuis in Schiedam streven ernaar om hun immunotherapie thuis bij de patiënten toe te dienen. Ze willen dichter bij de leefomgeving van de patiënten actief zijn: de juiste zorg op de juiste plek. Behalve dat de patiënten dan niet meer naar het ziekenhuis hoeven af te reizen, vergroot het mobiel zijn waarschijnlijk het werkplezier van de verpleegkundigen - en zo’n neveneffect is in tijden van ernstige werkbelasting niet verkeerd. De afdeling oncologie wil er in januari beginnen met het thuis toedienen van pembrolizumab en nivolumab en als het twee dagen in de week goed verloopt, willen de verpleegkundigen het uitbreiden met het thuis toedienen van daratumumab en trastuzumab. Zo raken de verschillende specialismen erbij betrokken. Als de kinderziektes uitgebannen zijn, wil de afdeling het project uitrollen naar meer oncologische en hematologische patiënten. Het ziekenhuis wil er zelf 35.000 euro in steken en hoopt op een mooie bijdrage.