Tekenen met licht tijdens Schiedam Opgelicht.
Tekenen met licht tijdens Schiedam Opgelicht. (Foto: Aad Hoogendoorn)

Lichtprojecties op Schiedamse gebouwen vertellen historische verhalen

Algemeen

Van 15 t/m 18 december wordt weer tijdens de donkere dagen licht gebracht in de stad. Op zes historische gebouwen kun je tussen 19.00 en 22.00 uur een bijzonder lichtkunstwerk geprojecteerd zien, gebaseerd op een historisch verhaal over Schiedam. 

Zo herleeft het verhaal over de grote brand uit 1985 op het pand waar nu het Nationaal Jenevermuseum is gevestigd en kom je meer te weten over cricket, dat in Schiedam een echte volkssport is. De lichtprojecties zijn gemaakt door kunstenaarscollectief LiGHT-UP Collective onder leiding van Jan Willem Campmans en kunstenaars Mirjan Debets, Aldo Hoeben, Tristan Gieler en Stefan Venbroek. Schiedam Opgelicht is gratis toegankelijk en is onderdeel van breder activiteitenprogramma in de stad in de dagen voor kerst.

In artistiek jasje

“Stedelijk Museum Schiedam is een museum voor kunst én geschiedenis”, aldus directeur Anne de Haij. “Daarom vroegen we kunstenaars om historische verhalen over Schiedam te verbeelden in een lichtkunstwerk. We projecteren ze bovendien op belangrijke, iconische gebouwen in de stad. Kunst en historie komen zo prachtig samen.” Zo kom je onder andere te weten welke demonstraties, parades en andere belangrijke gebeurtenissen zich vroeger voltrokken op de Grote Markt. Bij de Korenbeurs laat de Schiedamse kunstenaar Aldo Hoeben een trektocht van bekende en minder bekende stukken Schiedam zien, op de gevel van het Jenevermuseum kom je alles te weten over de grote brand die daar ooit heeft gewoed en bij museummolen De Walvisch ontdek je de walvisvaart.

Wandeling

De lichtprojecties vormen samen een wandelroute door de historische binnenstad. Startpunt en hart van de wandelroute is het plein voor het Stedelijk Museum Schiedam. Hier zijn ook routekaarten verkrijgbaar en kun je bovendien zelf met licht tekenen op de gevel van het museum. Je wandelt vervolgens via het Nationaal Jenevermuseum, langs museummolen De Walvisch, de Restauratie Werkplaats en de Korenbeurs naar de Grote Markt. De hele wandeling duurt één tot anderhalf uur.

Rondleidingen

Je kunt de route op eigen initiatief wandelen. Het is echter ook mogelijk om een rondleiding in kleine groepen te reserveren. Dan wandel je de route samen met een rondleider van de Historische Vereniging Schiedam of een museumdocent. Zij vertellen je meer over de geschiedenis achter de lichtprojecties en staan stil bij het werk van de kunstenaars. Elke avond zijn er gratis rondleidingen om 19.00 uur en 20.30 uur (wel van tevoren even aanmelden).

De lichttentoonstelling met stadsverhalen is van 15 t/m 18 december (19.00 - 22.00 uur) en is gratis toegankelijk. Reserveren via rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl, o.v.v. Schiedam Opgelicht. Duur wandeling zonder stilstaan: één uur. Overal even kijken: ongeveer 1,5 uur.

De voorbereidingen voor Schiedam Opgelicht begonnen al in 2021. Vanwege de coronabeperkingen kon de lichttentoonstelling toen niet doorgaan. Voor Schiedam Opgelicht werkt het museum samen met onder andere de Historische Vereniging Schiedam, de Bibliotheek Schiedam, het Nationaal Jenevermuseum, museummolen De Walvisch, de gemeente Schiedam, Excelsior ‘20 en Hermes DVS.

Afbeelding
Shantykoor Stuurloos wint Shantyfestival Algemeen 29 nov, 10:32
Afbeelding
HBSS op zondag nu al verleden tijd Sport 29 nov, 07:58
Afbeelding
KethelSpaland ‘knokt’ zich naar winst Sport 28 nov, 14:23
Afbeelding
Transporttarief Stedin in 2023 tien euro per maand duurder Algemeen 28 nov, 13:05
Afbeelding
Kort sportnieuws uit Schiedam Sport 28 nov, 12:53
Afbeelding
Huldiging kampioenen keert terug Sport 28 nov, 12:51
Afbeelding
Boef in de wijk is een groot succes 112-nieuws 24 nov, 15:24
Afbeelding
Kunstenaars vinden elkaar ‘onafhankelijk’ in gedachtengoed van de Geuzen Algemeen 24 nov, 14:25
Afbeelding
Green Friday bij Theater aan de Schie Algemeen 24 nov, 14:05
Afbeelding
Forse stijging aantal e-step boetes in Zuid-Holland Algemeen 24 nov, 12:16
Afbeelding
Meerdere kogelhulzen aangetroffen na schietincident in woonwijk Update 23 nov, 21:32
Afbeelding
Schiedam heeft eerste BABS-duo: ‘Ik geloof absoluut in de liefde, en ook daadwerkelijk in het huwelijk’ Algemeen 23 nov, 12:34
Afbeelding
Laat jij publieksmolen De Walvisch weer draaien? Algemeen 23 nov, 12:34