Tekenen met licht tijdens Schiedam Opgelicht.
Tekenen met licht tijdens Schiedam Opgelicht. (Foto: Aad Hoogendoorn)

Lichtprojecties op Schiedamse gebouwen vertellen historische verhalen

Algemeen

Van 15 t/m 18 december wordt weer tijdens de donkere dagen licht gebracht in de stad. Op zes historische gebouwen kun je tussen 19.00 en 22.00 uur een bijzonder lichtkunstwerk geprojecteerd zien, gebaseerd op een historisch verhaal over Schiedam. 

Zo herleeft het verhaal over de grote brand uit 1985 op het pand waar nu het Nationaal Jenevermuseum is gevestigd en kom je meer te weten over cricket, dat in Schiedam een echte volkssport is. De lichtprojecties zijn gemaakt door kunstenaarscollectief LiGHT-UP Collective onder leiding van Jan Willem Campmans en kunstenaars Mirjan Debets, Aldo Hoeben, Tristan Gieler en Stefan Venbroek. Schiedam Opgelicht is gratis toegankelijk en is onderdeel van breder activiteitenprogramma in de stad in de dagen voor kerst.

In artistiek jasje

“Stedelijk Museum Schiedam is een museum voor kunst én geschiedenis”, aldus directeur Anne de Haij. “Daarom vroegen we kunstenaars om historische verhalen over Schiedam te verbeelden in een lichtkunstwerk. We projecteren ze bovendien op belangrijke, iconische gebouwen in de stad. Kunst en historie komen zo prachtig samen.” Zo kom je onder andere te weten welke demonstraties, parades en andere belangrijke gebeurtenissen zich vroeger voltrokken op de Grote Markt. Bij de Korenbeurs laat de Schiedamse kunstenaar Aldo Hoeben een trektocht van bekende en minder bekende stukken Schiedam zien, op de gevel van het Jenevermuseum kom je alles te weten over de grote brand die daar ooit heeft gewoed en bij museummolen De Walvisch ontdek je de walvisvaart.

Wandeling

De lichtprojecties vormen samen een wandelroute door de historische binnenstad. Startpunt en hart van de wandelroute is het plein voor het Stedelijk Museum Schiedam. Hier zijn ook routekaarten verkrijgbaar en kun je bovendien zelf met licht tekenen op de gevel van het museum. Je wandelt vervolgens via het Nationaal Jenevermuseum, langs museummolen De Walvisch, de Restauratie Werkplaats en de Korenbeurs naar de Grote Markt. De hele wandeling duurt één tot anderhalf uur.

Rondleidingen

Je kunt de route op eigen initiatief wandelen. Het is echter ook mogelijk om een rondleiding in kleine groepen te reserveren. Dan wandel je de route samen met een rondleider van de Historische Vereniging Schiedam of een museumdocent. Zij vertellen je meer over de geschiedenis achter de lichtprojecties en staan stil bij het werk van de kunstenaars. Elke avond zijn er gratis rondleidingen om 19.00 uur en 20.30 uur (wel van tevoren even aanmelden).

De lichttentoonstelling met stadsverhalen is van 15 t/m 18 december (19.00 - 22.00 uur) en is gratis toegankelijk. Reserveren via rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl, o.v.v. Schiedam Opgelicht. Duur wandeling zonder stilstaan: één uur. Overal even kijken: ongeveer 1,5 uur.

De voorbereidingen voor Schiedam Opgelicht begonnen al in 2021. Vanwege de coronabeperkingen kon de lichttentoonstelling toen niet doorgaan. Voor Schiedam Opgelicht werkt het museum samen met onder andere de Historische Vereniging Schiedam, de Bibliotheek Schiedam, het Nationaal Jenevermuseum, museummolen De Walvisch, de gemeente Schiedam, Excelsior ‘20 en Hermes DVS.

Afbeelding
Agenda voor Schiedam Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Provincies: maak van geschenkwoningen Watersnoodramp een rijksmonument Algemeen 1 feb, 20:31
Afbeelding
Joke Ballijns kijkt rond in Schiedam: 'Waar blijft de tijd?' Algemeen 1 feb, 16:16
Afbeelding
Scouting Taizé wint nachtelijke winterhike Algemeen 1 feb, 14:23
Afbeelding
Ontdek geheime steegjes in het Schiedamse huis voor muziekfotografie in de kunstweek Algemeen 1 feb, 12:34
Afbeelding
Ruud van der Pol en Jan Boumans: 'Wie komt de denktank Noordrand2025 versterken?' Algemeen 1 feb, 10:10
Afbeelding
Filmische dreampop van HAEVN komt in extra intieme setting naar Schiedam Algemeen 31 jan, 14:23
Afbeelding
Leven in de Rotterdamse haven centraal in Natuurcafé Algemeen 31 jan, 13:08
Afbeelding
Luke Verburg naar WK veldrijden Sport 31 jan, 07:08
Afbeelding
PPSC blijft meedoen voor de prijzen Sport 30 jan, 14:23
Afbeelding
Zeven Schiedamse judoka's naar NK Sport 30 jan, 13:13
Afbeelding
Schiedam: Sport in het kort Sport 30 jan, 12:34
Afbeelding
Het International Dutch Distillers Festival Schiedam nog groter dan vorig jaar Algemeen 30 jan, 11:50