Schiedam heeft eerste BABS-duo: ‘Ik geloof absoluut in de liefde, en ook daadwerkelijk in het huwelijk’

Algemeen
"Het enige waar ik nog nooit iets over gehoord heb zijn officiële huwelijken van polyamoureuze relaties!" (Foto: )Julia Pelealu)

Als je vastbesloten bent om in dit leven alleen maar eerlijke liefde rond te strooien, past de (bij)baan als BABS je natuurlijk als een handschoen. Esther de Deugd koos er zonder aarzelen voor. Als zijn ‘andere werk’ het toelaat, doet haar man Bert even overtuigd mee. Vorige week haalde het Schiedamse stel hun diploma, dus vanaf nu kun je Esther of Bert officieel reserveren. Wie extra uit wil pakken kan ze ook als duo boeken.

Els Neijts

BABS is de afkorting van Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Een BABS mag wettige huwelijken voltrekken,  zonder in dienst te zijn van de gemeente. Esther gelooft heilig in de liefde. “Absoluut ja en ik geloof ook daadwerkelijk in het huwelijk. Ik ben niet voor niks twee keer getrouwd. De tweede keer - al weer zeventien jaar geleden - vond ik een officiële ceremonie niet perse een must, maar Bert had dat nog nooit meegemaakt. Natuurlijk gunde ik hem die ervaring en uiteindelijk was ik er zelf ook heel blij mee. Het geeft toch een extra dimensie aan je liefde. Het voelt echt anders om het over je man te hebben in plaats van over je vriendje!” 

Gunfactor

Esther heeft de befaamde gunfactor aan haar pronte kont hangen. Niet zo vreemd als je iedereen het licht in de ogen gunt en dat in alles uitdraagt. Ze is vrolijk, hartelijk, gul, flamboyant en eerlijk tot op het bot. “Ik moet mijn eerste huwelijk als BABS nog voltrekken, maar kijk er erg naar uit. Het lijkt me heerlijk om betrokken te zijn bij de positieve energie van hoopvolle mensen die het leven willen omarmen. Ik wil er voor zorgen dat mijn bruidspaar écht dé dag van hún leven heeft en die nog leuker maken. Met de nadruk op hún! Mijn toespraak moet geen afgezaagd praatje zijn, zoals ik zelf heb meegemaakt. Zo saai! Ik ga vooraf met zoveel mogelijk betrokkenen praten om er iets heel persoonlijks van te maken. Met leuke anekdotes, géén verhalen waar de gasten van op de vuist kunnen gaan!” Ze moet hartelijk lachen bij het idee, maar voegt geruststellend toe: “Nee hoor. Daar zorg ik wel voor. Volgens mij is er trouwens nog nooit een BABS aangeklaagd.”

Exclusief freelancen

Omdat ‘een mens’ soms krijgt wat zíj verdient, legde haar aangeboren levenshouding Esther geen windeieren! Ze runde tien jaar heel succesvol haar eigenzinnige, gastvrije parfumwinkel Essie Darling in Rotterdam. Daar deed ze bovendien make-overs en massages en organiseerde geurproeverijen vol toeters, bellen, hapjes en drankjes. Ook wie niks kocht kreeg even hartelijk koffie, een wijntje, een hapje of een proefje toegestopt. 

In Esthers winkel was het altijd feest. “Toch maakte corona me duidelijk dat bijna zeven dagen per week werken misschien ‘iets’ te veel tol eiste van mijn gezin en privéleven. Daarom ben ik exclusief gaan freelancen, als vrijwilliger mensen gaan bijstaan en wil ik nu dus ook heel graag BABS-en.”

Paradijsvogels

Niets menselijks is Esther vreemd en dat wil ze graag zo houden. Haar klantenbestand kent dan ook vele paradijsvogels waar ze dol op is. “Heerlijk, al die uiteenlopende types. Ik hou niet van (ver)oordelen en vind niet snel iets raar. Ik heb zelf ook ‘stiekem’ voorkeur voor anders dan anders en diversiteit. Gelukkig kun je met de huidige regelgeving in alle combi’s trouwen.” Lachend: “Het enige waar ik nog nooit iets over gehoord heb zijn officiële huwelijken van polyamoureuze relaties!” De locatie maakt Esther ook niet uit. “Ik kom overal heen. Ook een trouwerij in een ziekenhuis of hospice moet heel speciaal en onvergetelijk worden!”

Alleen WhatsApp

Als je Esther online gaat zoeken, zul je alleen leuke verhalen over haar voormalige winkel vinden. “Je kunt in Schiedam met je BABS-diploma bij de gemeente solliciteren, maar zo’n sollicitatieprocedure is maar heel af en toe. Vooralsnog staat er op mijn website essiedarling.nl alleen dat je me kunt inhuren of iets bestellen via mijn WhatsApp 06-12021787. Eigenlijk haat ik websites. Ik koop zelf veel liever in een fysieke winkel. De trouwjurk voor mijn huwelijk met Bert heb ik in Thailand laten maken. Van zijde, met een heel diep decolleté en een heel hoog split. Die heb ik nog steeds!”

“Ik heb de trouwjurk die ik 17 jaar geleden in Thailand heb laten maken ook nog steeds.”