Kunstenaars vinden elkaar ‘onafhankelijk’ in gedachtengoed van de Geuzen

Algemeen
Flinke belangstelling bij de laatste editie van de rondreizende tentoonstelling 'Onafhankelijk'.
Flinke belangstelling bij de laatste editie van de rondreizende tentoonstelling 'Onafhankelijk'. (Foto: Jan van Dorp)

De Geuzen vormden de eerste verzetsbeweging in de Tweede Wereldoorlog en ze worden vaak geassocieerd met Vlaardingen en ook wel met Schiedam, maar de groep was veel groter. Dat heeft Jan van Dorp aan het denken gezet.

Door Kor Kegel

Bij Stichting KunstWerkt Schiedam en in Bibliotheek Schiedam is tot en met zondag 18 december de tentoonstelling ‘Onafhankelijk’ te zien. Eerder was de expositie te zien in Vlaardingen, Delft en Rotterdam – in Maassluis was het niet te organiseren. De rondreis van het werk van dertig kunstenaars benadrukt dat de Geuzen in de hele regio actief waren. Jan van Dorp is curator van de tentoonstelling en hij heeft recht gedaan aan het gedachtengoed van de Geuzen en de internationale Geuzenpenning. Het gaat erom op te komen voor recht en democratie en strijd tegen dictatuur. Vind je dat terug in de beeldende kunst? Wel degelijk!

Jan van Dorp selecteerde kunstenaars en dichters die zich lieten inspireren door het thema ‘onafhankelijk’. Dat is ook de titel van de tentoonstelling geworden. Hij bezocht hun ateliers of had elders contact met ze. Hij besprak of je onafhankelijk kunt leven en werken. Het resultaat is een interessante variatie van plaatselijke, regionale, nationale en internationale kunstenaars. Daarbij had Jan van Dorp specifiek aandacht voor de koppeling tussen oude en jonge kunstenaars, om op basis van het gekozen thema gezamenlijk werk te maken en op deze manier het ‘erfgoed’ van de Geuzen door te geven. Kunstenaars uit de LHBTIQ+-community versterken het inclusieve denken en werken.

Geuzenpenning

“De tentoonstelling benadrukt verbindingen van generaties, achtergronden en gender. Alle werken vertellen een eigen indrukwekkend verhaal met een verdiepingsslag richting het thema. Het idee voor het thema ‘onafhankelijk’ komt van de voormalige voorzitter van het Poolse Hooggerechtshof, Malgorzata Gersdorf. Vorig jaar ontving zij de prestigieuze Geuzenpenning voor haar moeizame strijd voor een onafhankelijke rechtspraak die ze tot haar pensionering heeft gevoerd,” sprak de Vlaardingse burgemeester Bert Wijbenga-van Nieuwenhuizen bij de opening van de reizende expositie in Vlaardingen.

“Stil staan bij vrijheid in de breedste zin van het woord, dat gaat niet alleen over het verleden, maar zeker ook over het nu. Vrijheid van democratie, meningsuiting en jezelf kunnen zijn.”

KunstWerkt is blij met de expositie. “Ons bestuur was direct gecharmeerd van het idee van Jan van Dorp. De expositie past in de nieuwe lijn van meer maatschappelijke betrokkenheid, zoals beschreven in ons meerjarenbeleidsplan,” zegt secretaris Petra van der Ham.

Leerlingen van Lyceum Schravenlant zullen geregeld in gesprek zijn met kunstenaars en dichters die met hun werk vertegenwoordigd zijn. De deelnemende kunstenaars zijn Francis Beaty, Joel Bonk, Wolfgang Brenner, Rahan Deljo, Inge van Haastert, Aldo Hoeben, David Jenowe, Friedie Kloen, Peter Koole, Paula Kouwenhoven, Luuk Kuipers, Bea Last, Tobias Lengkeek, Jilles de Man, Susumu Ohira, Kouji Ohno, Els Otten, Irma Rengur, Hans Rikken, Jorge Simelio, Hans Schuttenbeld, Harry Schumacher, Larisa Sjoerds, Akiko Susuki, Roel Teeuwen, Bojidar Tonoff, Joop Vaissier, Frans van Viegen, Karin de Visser, Ron Weijers, Frans de Winter en Kim Zeegers.

De dichters zijn Amir Afrassiabi, Emma Beukelman, Look. J. Boden, Zana Dauti, Jaap van Oostrum, SAGE, Bernadette Stom en Teuntje Verheul Vreugdenhil.

De traditioneel geworden finissage van ‘Onafhankelijk’ is zondag 18 december om 15.30 uur met een kunstenaarsgesprek onder leiding van kunsthistorica Cilia Batenburg. Stichting KunstWerkt Schiedam is gevestigd in Art Centre Schiedam aan de Lange Nieuwstraat 191 en is open van donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.