Julia Edenburg (links) van Studio Billie en Gaby van der Waal op de MakersMarkt in september.
Julia Edenburg (links) van Studio Billie en Gaby van der Waal op de MakersMarkt in september. (Foto: Janet van Huisstede)

Op de Schiedamse MakersMarkt koop je iets échts direct bij de maker

Algemeen

Schiedam kan zich verheugen op een speciale editie van Kaarsjesavond met de aanwezigheid van een Schiedamse MakersMarkt op 10 december van 15:00 tot 19:00 uur in de Lange Kerkstraat. Een event met een levendige sfeer met kraampjes waar Schiedamse creatievelingen hun zelfgemaakte producten aan de man brengen. “Een welkome afwisseling in een tijd waarin steeds meer online wordt gekocht en minder menselijk contact is”, zegt organisator Nicole McMahon.

door Stella Schaper

Tijdens de lockdown kwam Nicole op het idee van de MarkersMarkt. Ze startte een bedrijf ‘Real Good Food’ op dat feestmenu’s verkocht vanuit haar huis. Vaak had ze met de klanten een praatje aan de deur. “Zo kwam ik erachter dat Schiedam een levendige en creatieve gemeenschap heeft. Ik vond het jammer dat deze mensen elkaar niet konden ontmoeten en dus niet zien hoeveel mooie dingen er gemaakt worden achter gesloten deuren. Ik wilde dit vieren toen de wereld weer langzaam uit de lockdown kwam, dus toen heb ik mijn buren benaderd en samen de eerste MakersMarkt georganiseerd.” Zij doet dit samen met Jitske-Sophie Venema en Julia Klok of Studio Billie. In september was de eerste editie van de MakersMarkt. Het was een onderdeel van het festival in Schiedam West met een kletshoek waar buren elkaar beter konden leren kennen. Het event werd tegelijk georganiseerd met het Cultuur Borrelt in het Julianapark op 11 september. “Het weer was perfect en meer dan 1000 mensen kwamen een kijkje nemen. Naderhand kregen we vele verzoeken om nog zo’n evenement te organiseren. En we hadden inmiddels een flinke lijst met creatievelingen van buiten Schiedam West die ook graag aan een dergelijk evenement wilden meedoen.”
Op 10 december is het dan zover en kunnen Schiedammers mooie, eigengemaakte spullen kopen en genieten van nog veel meer. “Het voelt goed om in een tijd van online winkelen een eigengemaakt product direct bij de maker te kunnen kopen”, meent Nicole. “Of het nou aardewerk is of sieraden, kleding of tassen. De maker legt er zijn hart in, waardoor je iets echts en persoonlijks koopt.”
Een kleine greep uit het aanbod: Potstop verkoopt handgemaakt servies en mooie hangpotten. Bij Studio Billie’s kraam kunnen shoppers terecht voor upcycled vintage stoffen waarvan zij draagzakken voor poppen maakt, cadeauzakjes en bodywarmers. Dotsdesign biedt aardewerk aan dat opnieuw handbeschilderd is (zie de Schiedamse Winterkrant) met bijzondere details. Ook verkoopt zij geschenksets om je eigen design te creëren. Real Good Food schotelt maaltijden voor die niet saai zijn met pittige specerijen (chili) geïnspireerd op de wereldkeuken.

Meedoen

Er zijn nog steeds kramen beschikbaar voor makers die zich bij de markt willen voegen. Ze kunnen een e-mail sturen naar swmakersmarkt@gmail.com of het formulier invullen die gelinkt is in de bio op Instagram van de Makersmarkt. De markt is voor mensen en ondernemers uit Schiedam die hun eigen producten maken. “Iedereen is welkom om de markt bij te wonen”, zegt Nicole. “Het is dé plek waar je buren ontmoet, kan rondkijken tussen de mooie zelfgemaakte spullen, genieten van een lekker drankje en hapje en daarna de Kerstboom tot leven zien komen op de Grote markt.”
“Er is meer creativiteit in Schiedam dan je denkt”, zegt Nicole. “Voor de eerste markt in september bezetten 24 makers, 20 kramen. We moesten creatievelingen uit andere delen van Schiedam helaas nee verkopen omdat het echt een event voor Schiedam West was. We hopen nu 40 kramen vol te krijgen met makers vanuit heel Schiedam. We willen een divers aanbod en ik kijk of de producten echt handgemaakt zijn en uit Schiedam komen”, meent Nicole.

Het wordt smullen op het Eetplein. “Kripik verkoopt Indisch eten. Divine Bites heeft voor de liefhebber Indiaase snoepjes en hapjes. Scyedam verwent de koper met winter bier en erwtensoep. Zaalig heeft voor de shoppers glühwein en hapjes. Het zal gezellig zijn ingericht met kerstlichtjes, biertafels en uitzicht op de Grote Markt. Maar ik wil niet alles verklappen”, zegt Nicole. Er zullen die avond ook nog wat verrassingen overblijven.”

Afbeelding
Code Oranje doet toch niet mee aan verkiezingen Zuid-Holland Politiek 4 feb, 18:07
Afbeelding
Deze 20 partijen doen mee aan Provinciale Statenverkiezingen Zuid-Holland Politiek 3 feb, 23:00
Afbeelding
Presentatie Vriendenfles in het museum Algemeen 3 feb, 10:10
Afbeelding
Diplomazwemmen bij het Startblok Algemeen 3 feb, 07:43
Afbeelding
Originele Valentijnsdag-cadeaus? 4 x zo maak je dit jaar écht indruk Algemeen 2 feb, 15:32
Afbeelding
Valentijnsbakactie Team LaMa Gaan Algemeen 2 feb, 15:29
Afbeelding
Etalageruit juwelier op klaarlichte dag ingegooid Passage Schiedam 112-nieuws 2 feb, 15:28
Afbeelding
Roparun Twente - Rotterdam telt 213 teams Algemeen 2 feb, 14:59
Afbeelding
Gondelvaarten waren opmaat tot meer watertoerisme én Offshore Valley Algemeen 2 feb, 12:34
Afbeelding
Nieuwe expositie in De Wissel: Fotocollages met kracht en spanning Algemeen 2 feb, 10:01
Afbeelding
Agenda voor Schiedam Algemeen 2 feb, 08:36
Afbeelding
Provincies: maak van geschenkwoningen Watersnoodramp een rijksmonument Algemeen 1 feb, 20:31
Afbeelding
Joke Ballijns kijkt rond in Schiedam: 'Waar blijft de tijd?' Algemeen 1 feb, 16:16