Nieuwe topstructuur Frankelandgroep wordt bekend op feestelijk moment

Algemeen
De nieuwe top van de Frankelandgroep: Natalie Harkes, Els Nauta, Pepita Breugem en Roel van Tongeren.
De nieuwe top van de Frankelandgroep: Natalie Harkes, Els Nauta, Pepita Breugem en Roel van Tongeren. (Foto: HESTER BLANKESTIJN)

De Patiëntenfederatie Nederland heeft gistermiddag bekend gemaakt dat de Frankelandgroep voor het vierde jaar op rij tot de tien meest gewaardeerde zorginstellingen van het land behoort. Dat is een uitermate geschikt moment voor de presentatie van de nieuwe topstructuur.

Door Kor Kegel

Na 33 jaar draagt bestuurder Ben de Koning het stokje over aan de huidige directieleden Pepita Breugem en Roel van Tongeren. Per 1 januari keert de Frankelandgroep daarmee weloverwogen terug naar een tweehoofdig bestuur. De ouderenzorg in de regio staat voor een onvoorstelbare opgave.

Eigen gelederen

Ben de Koning zal als adviseur nog enkele jaren aan de Frankelandgroep verbonden blijven. Bestuursvoorzitter Pepita Breugem en vice-voorzitter Roel van Tongeren krijgen een directie naast zich die uit de eigen gelederen van de Frankelandgroep komt, te weten Els Nauta-Geerts, die per 1 oktober al aantrad als directeur zorg voor de locaties Frankeland en Jacobs Gasthuis en de thuiszorgdivisie TOF, en Natalie Harkes, die per 1 januari directeur beheer wordt. Naast zijn rol als bestuurder blijft Roel van Tongeren directeur zorg van Schiewaegh, Harg-Spaland en de Vlaardingse locatie Vaartland.

De Frankelandgroep voelt zich rijk met het gegeven dat de topfuncties intern konden worden ingevuld. Nieuw bestuur en directie kennen de omstandigheden volkomen. Het aantal 80-plussers in Schiedam en Vlaardingen stijgt de komende twee decennia nog met de helft. De arbeidsmarkt en het aantal werknemers in de zorgsector zal echter gelijk blijven of in het gunstigste geval iets groeien. Er zal dus veel anders moeten om te zorgen dat iedereen die zorg nodig heeft, deze ook in de toekomst tijdig kan krijgen.

Dat is een uitdaging, die de nieuwe top aangaat in volledige samenspraak met de medewerkers en de zorgpartners in de regio. In eerste instantie wordt daarbij gedacht aan meer inzet op zorgtechnologie. De werkprocessen worden geoptimaliseerd. Er wordt gekeken naar het verminderen van de administratieve lasten.

Tevreden

Doel van de Frankelandgroep onder het nieuwe bestuur blijft ongewijzigd. Daarbij gaat het vooral om het streven naar tevreden medewerkers, tevreden klanten en tevreden stakeholders. “De basis daarvoor is een goede werkgever zijn en blijven,” weet Ben de Koning uit ervaring. “De medewerkers zijn het grootste kapitaal. Zij maken elke dag hét verschil voor de bewoners en de overige klanten.”

Dat heeft ook geleid tot de geprolongeerde Top 10-positie bij de Patiëntenfederatie. Dat gaat de Frankelandgroep vanmiddag vieren. Nico Sterrenberg van de Gebakkraam op de Koemarkt brengt tweeduizend oliebollen naar alle locaties van de Frankelandgroep. De Schiedamse topoliebollenbakker draait met genoegen overuren voor de bewoners en de medewerkers.

Vanaf het begin

Er zijn in Nederland meer dan duizend zorgorganisaties zoals de Frankelandgroep. De Patiëntenfederatie maakte de Top 10 voor het eerst in 2019. Vanaf het begin zit de Frankelandgroep dus bij de meest gewaarde instellingen in de categorie verpleging, verzorging en thuiszorg. De hoge notering geldt voor alle locaties alsmede de Thuiszorg Ouderen Frankelandgroep (TOF).

De Patiëntenfederatie komt tot de zorgkaart-Top 10 door de waarderingen van zorgorganisaties te vergelijken. De federatie benadrukt dat de Top 10 niet tot stand komt op basis van cijfers en protocollen, maar uitsluitend op basis van de waardering van cliënten, familie en mantelzorgers.

Het gaat hierbij om de behandeling, het luisterend oor, het nakomen van afspraken en de sfeer in de zorginstelling.

De hoge waardering komt dus van de mensen voor wie de zorg bedoeld is, zegt de Patiëntenfederatie.