In memoriam: Mary Brokken, strijdbaar voor Oost

Algemeen
Mary Brokken geloofde in de sociale wederopbouw van Schiedam-Oost.
Mary Brokken geloofde in de sociale wederopbouw van Schiedam-Oost. (Foto: Oost Pact Door)

Ze had een heilige overtuiging. Als buurtbewoners elkaar beter kennen, doen ze meer voor elkaar en doen ze meer om de woonomgeving te veraangenamen. Daarom stimuleerde Mary Brokken overal ontmoeting.

Door Kor Kegel

Anderhalve week geleden reageerden veel bewoners van Schiedam-Oost geschokt en verbijsterd. Die zo ontzettend actieve Mary Brokken was plotseling overleden. Ze was 53 jaar en zat barstensvol plannen om de wijk Oost verder te verbeteren.

Mary Brokken was de initiatiefnemer van Stichting De Buren van Oost. Het visitekaartje was de oranje-bruine Pipowagen, die bijna zeven jaar op allerlei plekken in Schiedam-Oost stond. Daar zorgde Mary Brokken met zes vrijwilligers voor de zeer in trek zijnde buurthap, bestaande uit soep en koffie met appeltaart. De bedoeling was om wijkbewoners uit de anonimiteit te halen. Als je weet wie je buren zijn en wat er leeft in je buurt, voel je meer verbondenheid met je woonomgeving. Verbondenheid leidt tot verantwoordelijkheid. Dat had Oost wel heel erg nodig.

De Pipowagen was een rijdende buurtpost. De stichting, met actieve en betrokken wijkbewoners, was in 2014 begonnen en breidde de activiteiten gaandeweg uit onder de bezielende leiding van Mary Brokken. In mei 2017 kwam het project Boodschappenmaatje erbij. Het werd gesponsord door Stichting Doen en het kwam erop neer dat vrijwilligers samen met oudere wijkbewoners de boodschappen gingen doen. Een uitkomst voor senioren die niet zo goed alleen meer de straat op durfden. Later kwam er het Fietsmaatje. Wie niet meer zelfstandig kon fietsen, kon tenminste nog meefietsen dankzij een vrijwilliger aan het stuur. Na de opheffing van De Buren van Oost ontstond het initiatief Oost Pact Door.