Kom oog in oog te staan met vrouwen die ruim een eeuw eerder leefden dankzij de unieke Virtual Reality Experience 'Walzer' in Schiedam.
Kom oog in oog te staan met vrouwen die ruim een eeuw eerder leefden dankzij de unieke Virtual Reality Experience 'Walzer' in Schiedam. (Foto: 'Walzer / Frieda Gustavs & Leo Erken')

Gevierde Vrouwen haalt unieke virtual reality experience naar Schiedam

Algemeen

Vanaf morgen 19 tot en met zondag 22 januari vindt in Schiedam een nieuw festival plaats. Het heet Gevierde Vrouwe en zet bijzondere vrouwen met inspirerende en baanbrekende initiatieven in de spotlights.

Het vierdaagse, gratis programma bevat een talkshow, film, kunst en de unieke virtual reality experience Walzer. Deze is pas één keer eerder in Nederland te zien geweest en het festival heeft daarmee dus iets heel bijzonders naar Schiedam gehaald. We praten erover met één van de initiatiefnemers van het festival: Sjef van Duin van Het Schrei(ers)huisje.

Om het jaar 2023 inspiratievol te starten hebben verschillende Schiedamse culturele organisaties de handen ineen geslagen. Het Schrei(ers)huisje en ontwerper Anouk van Mil organiseren met de Bibliotheek Schiedam, Wenneker Cinema en het Stedelijk Museum Schiedam het festival Gevierde Vrouwen. Ze geven daarmee een podium aan inspirerende projecten van en over vrouwen: in de geschiedenis, de letteren, journalistiek, fotografie en muziek.

Heel bijzonder is de virtual reality experience Walzer, niet in de laatste plaats omdat het nog bijna niet voor publiek te zien is geweest. Pas twee keer eerder, op festival Gaudeamus in Utrecht en het BFI Londen Film Festival. Het is gemaakt door Frieda Gustavs en Leo Erken en bestaat uit duizenden historische foto’s van vrouwen. Sjef van Duin: “De virtual reality-ervaring is gebouwd met persoonlijke foto’s gevonden op rommelmarkten, online marktplaatsen en in privéfotoalbums. In november mochten Anouk en ik al eens de experience doen. Het was de eerste keer dat ik zo’n VR-bril op had en ik moet zeggen dat ik echt heel erg onder de indruk was. Hoe realistisch het is en de gigantische hoeveelheid beelden en details.”

Vergeten verhalen

In Walzer reis je terug naar het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Sjef: “Die periode is een bijzonder tijdsgewricht. Door sociale en technologische ontwikkelingen werd ieders wereld letterlijk en figuurlijk groter. Ook die van vrouwen. De fotografie kwam op en droeg daaraan bij. Maar, toch zijn er niet veel beelden van vrouwen uit die tijd in archieven bewaard gebleven. Leo Erken heeft die foto’s met terugwerkende kracht uit privécollecties verzameld en brengt daarmee in Walzer de vergeten verhalen van vrouwen tot leven.”

Al walsend op de muziek van Frieda Gustavs wandel je ongeveer 10 minuten tussen deze foto’s, in een virtueel landschap van bossen tot bergen en van stad tot zee. En dat allemaal op je eigen tempo en in eigen richting. Als je beweegt verandert de wals van sfeer. Je hoort stemmen die fluisteren, zingen, schreeuwen, verhalen en gedichten vertellen in acht verschillende talen. Niemand maakt dezelfde reis en ervaring mee. Sjef: “Ik ben heel erg benieuwd hoe het ontvangen wordt. Hoe mensen het ondergaan. Het leuke van die virtual reality techniek is dat het een fantasiewereld kan creëren, waarin je je ook nog eens echt kunt begeven. Er zijn foto’s en verhalen en mensen samengebracht die nooit bij elkaar zijn geweest. En jij als bezoeker komt daarmee nu ook in contact, met mensen die ruim een eeuw eerder leefden. Daarmee sta je ineens oog in oog en zij aan zij.”

Walzer is tijdens festival Gevierde Vrouwen gratis te bezoeken, op zaterdag 21 en zondag 22 januari tussen 10.30 uur en 16.30 uur in de Bibliotheek in de Korenbeurs. Er zijn per kwartier maximaal 3 VR-brillen beschikbaar, dus boek vooraf je plekje. Ga voor reserveringen en meer informatie naar www.gevierdevrouwen.nl.

Gevierde Vrouwen

Van 19 tot en met 22 januari 2023; talkshow, film, kunst, VR experience op diverse locaties in Schiedam.

Afbeelding
Het International Dutch Distillers Festival Schiedam nog groter dan vorig jaar Algemeen 30 jan, 11:50
Afbeelding
En de trotse winnaars zijn.... Sport 30 jan, 09:50
Afbeelding
Prachtig plaatje: Schiedamse polder Algemeen 28 jan, 12:34
Afbeelding
Oranje Fonds zoekt buurtinitiatieven voor Appeltjes van Oranje 2023 Algemeen 27 jan, 14:23
Afbeelding
Foto van de week: donkere wolken Algemeen 27 jan, 12:34
Afbeelding
Varend Corso Westland trapt editie 2023 af Algemeen 26 jan, 21:40
Afbeelding
Echtpaar van de Graaf is 65 jaar getrouwd Algemeen 26 jan, 12:34
Afbeelding
Geuzenpenning 2023 gaat naar Myanmarese organisatie AAPP Algemeen 26 jan, 11:44
Afbeelding
Digitaal contact voor patiënten Franciscus makkelijker Algemeen 26 jan, 10:10
Afbeelding
In memoriam: Ruud Pillard, aimabele cultuurbaas Algemeen 26 jan, 08:53
Afbeelding
GroenLinks wil niet nog meer vakantiehuizen in Vlietland Politiek 25 jan, 22:49
Afbeelding
Na verbouwing Meer Optiek: collectie doet eer aan de winkel – en andersom Algemeen 25 jan, 15:15
Afbeelding
PvdD Zuid-Holland wil meer natuur en minder glastuinbouw voor sierteelt Politiek 25 jan, 15:02