Het Schiedam van Kor Kegel: Gezond eten kan goedkoper zijn

Algemeen
Kor Kegel.
Kor Kegel.

Zag ik daar nou Lilian Marijnissen in een SP-spotje door Schiedam lopen? Aan het woord kwamen inwoners die het niet breed hebben. De bedoeling was natuurlijk om aan te geven dat het regeringsbeleid te weinig met de minima rekening houdt. De SP wil dat de koopkracht toeneemt, want er zijn schrikbarend veel huishoudens die door de gestegen energielasten nauwelijks meer de boodschappen kunnen betalen.

Niet iedereen in die situatie wil aankloppen bij de Voedselbank of Stichting Net Niet Genoeg. Verstandige mensen doen dat wel, maar een fout soort trots weerhoudt menig gezinshoofd ervan die stap te zetten. Het belang van je kinderen, die goed moeten eten, is groter dan de onwil om voor bedelaar te worden aangezien. Je bent geen bedelaar als je bij de Voedselbank aanklopt. Die voorziening is er namelijk niet voor niets. De Voedselbank en Net Niet Genoeg zijn opgericht om te helpen.

In het SP-spotje hoorde ik zeggen dat iemand zich het eten uit de mond spaart om voor de kinderen voldoende over te houden. Er zijn ook mensen – niet eens alleen onder de minima – die hun kinderen naar school laten gaan zonder dat ze ontbeten hebben. Moet de school dat dan opvangen? Daar is altijd discussie over geweest, maar als een leerling nu eenmaal honger lijdt, ja, dan doe je dat als school, dan zorg je dat er voor de scholieren wel wat te eten is. Daarna leren ze trouwens beter.

In het SP-filmpje werd ook door iemand gezegd dat je je met weinig geld geen gezond eten kunt veroorloven en dat je dan wel in een ongezonde situatie terechtkomt. Dat zou ik uit het filmpje hebben geknipt, want het wekt de schijn dat de SP het daarmee eens is – terwijl het klinkklare onzin is. Je hoort het vaker beweerd worden, maar het moet nodig eens tegengesproken worden.

Gezond eten kan wel degelijk goedkoper zijn dan minder gezond eten. Een flinke fles vers geperst sinaasappelsap kost bij de PLUS € 3,29 en dat is duurder dan Cola, maar Cola lest de dorst niet, je hebt er zelfs steeds meer van nodig. Ongezond door alle suikers. En als je een kilo sinaasappelen zelf perst, ben je nog goedkoper uit.

Een baal chips heb je voor een euro, maar een appel en een ei zijn goedkoper en gezonder. Het is natuurlijk maar wat je lekker vindt. Elke dag vlees op tafel is duur en ongezond en overigens kost minder eten minder dan veel eten – en het is gezonder. Er zijn diëtisten die een tweederde maaltijd aanraden. Tweederde van wat je normaal eet. Wedden dat je dan toch voldoende tot je neemt?

Ik kan me zomaar voorstellen dat als je je elke dag financiële zorgen maakt, er andere prioriteiten zijn dan creatief koken en bakken. Toch zou je hier aan levensvreugde kunnen terugwinnen. Misschien zijn er meer Schiedammers die dat op buurtniveau kunnen organiseren. Dan kun je ook nog delen.