Joke Ballijns kijkt rond in Schiedam: ‘Waar blijft de tijd?’

Algemeen
Joke Ballijns.
Joke Ballijns. (Foto: )

Regelmatig vraag ik mij af: waar blijft de tijd. Het is alweer ruim 10 jaar geleden dat bij de toenmalige ANBO het Roze Café werd opgericht en als ik heel eerlijk ben, vond ik dat toen ter tijd een beetje onzin. Waarom iets aparts opzetten voor iets wat ik doodnormaal vind. Zelf ben ik van mening dat niemand kan uitmaken in welk nest je geboren wordt, welke kleur je hebt, wat je seksuele geaardheid is, of je knap of lelijk bent. Dus als je tot de groep LHBTI behoort, (tegenwoordig komen er aardig wat letters bij) je in mijn ogen gewoon normaal bent en waarom iets aparts organiseren?
Nou deze meid kan dat wel denken, maar in de praktijk bleek dit een schot in de roos. Elke 1e zondag van de maand werd en wordt nog steeds het Roze Café gehouden, onder de bezielende leiding van Henk van den Broek. Dat de behoefte groot is blijkt wel uit het feit dat het Roze Café bezocht wordt door mensen van ver buiten de stad Schiedam. Wat is nu het geheim van het succes hiervan? Zelf heb ik het café, ondanks dat ik niet tot de doelgroep behoor, een aantal malen bezocht en ik weet nu wat het verschil is, daar wordt niet geroddeld maar op zijn Schiedams gezegd: lekker geouwehoerd, heerlijk dat sfeertje, ik voelde mij daar echt thuis.
Helaas heeft Henk van den Broek afscheid genomen als bestuurslid van Soos Blauwhuis, maar gelukkig blijft hij het Roze Café nog leiden en is hij beschikbaar als vrijwilliger. Als dank voor al het vele werk dat hij hierin heeft gestoken is hij op de Nieuwjaarsreceptie gehuldigd als ‘erelid’, iets wat hij dik verdiend heeft. Gelukkig gaan ook de andere activiteiten weer een beetje beginnen.
Als het weer een beetje gaat meewerken zult u mij weer zien rondcrossen in Schiedam.
Dan ga ik weer kijken welke activiteiten voor u interessant kunnen zijn. De vrijwilligers van de Zonnebloem zijn deze week op vakantie in Lunteren, als ik de foto’s bekijk op Facebook, dan is het daar een dolle boel. Zo zie je maar dat je zelfs met een handicap niet achter de geraniums hoeft te zitten. Alleen die vrijwilligers hé, daar staat of valt alles mee. Had het er vorige week nog met de chauffeur van Argos Mobiel over (ook allemaal vrijwilligers) wat te doen zonder deze mensen? Eerlijk gezegd wil ik daar niet eens aan denken. De Erker organiseert ook van alles, bekijk hun Facebookpagina eens en ook Soos Blauwhuis zit niet stil, die hebben een nieuwe activiteit: In maart wordt er op dinsdagochtend 4 lessen in stoelyoga gegeven. Ik hoop dat de proef aanslaat en een wekelijkse activiteit wordt. Maar vergeet ook niet de andere activiteiten, 19 februari is er weer een themazondag, waarbij b.v. ook de belastingaangifte wordt behandeld, reden genoeg om te komen, want iedereen heeft weer die blauw envelop ontvangen. U ziet het voorlopig zijn er onderwerpen genoeg voor mijn column.