‘Art Centre hoort er helemaal bij’

Algemeen
Museumdirecteur Anne de Haij (in het oranje) vindt het Art Centre Schiedam belangrijk voor de stad.
Museumdirecteur Anne de Haij (in het oranje) vindt het Art Centre Schiedam belangrijk voor de stad. (Foto: Dick Renses)

Onder grote belangstelling is zondagmiddag het Art Centre Schiedam officieel geopend. “Het hoort bij een zichzelf respecterende stad,” sprak Anne de Haij in haar openingswoord.

Door Kor Kegel

De directeur van het Stedelijk Museum Schiedam vindt het voor een stad belangrijk dat er behalve een museum ook een andere plek is, waar kunstenaars en kunstliefhebbers elkaar ontmoeten. “Goed voor de aantrekkelijkheid en de leefbaarheid van Schiedam,” zei Anne de Haij.

Art Centre Schiedam huisvest drie instellingen: links Tone & Image van Wim van Zon en Peter de Raaf, rechts Art Gallery Voûte van Edwin Voûte en tussen die twee in Stichting KunstWerkt Schiedam, een al meer dan dertig jaar bestaande kunstkring met thans 53 deelnemers uit Schiedam en omstreken.

“Van kunst word je rustig of juist opgewonden. Kunst helpt je te onthaasten. Dat maakt het Art Centre Schiedam tot een waardevolle plek,” zei Anne de Haij. “Als Rotterdamse ben ik zeer onder de indruk hoeveel Schiedammers hier met beeldende kunst bezig zijn er ervan genieten. De stad wordt er mooier door. Ik heb er geen enkele bijdrage aan geleverd, maar ik ben gewoon trots op de drie organisaties die samen het Art Centre vormen.”

Het publiek werd vervolgens toegesproken door de drie woordvoerders van Tone & Image, KunstWerkt en Art Gallery Voûte. Het kunstcentrum in het voormalige postkantoor aan de Lange Nieuwstraat is mogelijk gemaakt door Henk-Jan Hollander van NL-development, bouwer van de omringende woonbuurt met de naam Blauwhuiskwartier. “Zonder hem stonden we hier niet met ons allen,” zei Wim van Zon.

Voorzitter Arjen Baas van Stichting KunstWerkt prees de uitstekende onderlinge samenwerking, ondanks dat de drie organisaties elk een heel eigen publiek hebben, en ook de prima samenwerking met het Stedelijk Museum Schiedam. “Hopelijk gaan we die samenwerking nog verder uitbouwen,” zei Arjen Baas.

Edwin Voûte benadrukte blij te zijn met de plek, die voor hem een uitdagende uitbreiding betekent, want zijn galerie aan de Grote Markt houdt hij aan. Bij hem exposeert momenteel Joop Polder, wiens werken zich in gerenommeerde collecties bevinden, waaronder het particuliere bezit van koning Willem-Alexander.

Na de officiële opening van het Art Centre Schiedam ging bij KunstWerkt de expositie ‘Wereldboom’ open.