Schie Café benadrukt betekenis rivier

Algemeen
De Schie met links de Hollandiahof, rechts het Proveniershuis en aan de overkant de Overschiesestraat.
De Schie met links de Hollandiahof, rechts het Proveniershuis en aan de overkant de Overschiesestraat. (Foto: Eric van Straaten)

Zonder de Schie was Schiedam er niet geweest. Dooddoener. Maar nu deze: zonder de Schie zou Schiedam zich niet verder kunnen ontwikkelen.

Door Kor Kegel

De bevestiging daarvan vinden we in het derde Schie Café, dat over een week wordt gehouden op initiatief van het Cultureel Forum Schiedam. Het vindt plaats in de bibliotheek in de Korenbeurs en dat is een toepasselijke plek, want de Lange Haven kunnen we zien als wezenlijk onderdeel van de Schie tussen haar oorsprong en de monding in de Nieuwe Maas.

‘Hoe kijken we naar de rivier?’ is ditmaal het thema. Kunsthistoricus Geert Medema spreekt over het cultuurhistorisch belang van de Schie in de zeventiende en achttiende eeuw. De trekvaart was destijds een belangrijke vorm van transport over het water.

Stedenbouwer Dirk van Peijpe zal ingaan op de transformatie van het Dirkzwagerterrein, markant deel van de oude Brandersbuurt. De transformatie tussen het Groenweegje en de Noordvestgracht staat in relatie tot het water – zonder de Schie zou de Noordvestgracht er ook niet zijn – en Dirk van Peijpe zal dat overtuigend toelichten. Hij is oprichter van de Urbanisten in Rotterdam.

Architect Gideon Peele van AtelierRuimDenkers (ARD) in Schiedam zal vertellen over het ontwerp van een hotel in een van de complexen van de vroegere distilleerderij Dirkzwager. Hier komen historie en nieuwbouw samen. Distilleerderijen vestigden zich waar schepen konden komen voor het transport en dat verklaart de vele monumenten aan de binnenhavens van Schiedam. Over een poosje overnachten toeristen op een plek waar noeste arbeid werd verricht. Het Schiedam van de toekomst wordt steeds interessanter voor toeristen en dat betekent een inkomstenbron voor de stad. Dankzij de Schie.

Stadsdichter Jarle Lourens beschrijft met persoonlijke observaties en tintelende zinnen Schiedam op een andere manier dan men gewend is om naar de stad te kijken.

Een optreden van muzikanten Anne Rats en Jasper de Koster maakt het programma compleet. Gespreksleider is Léon van Geest, deskundig op het gebied van culturele en stedenbouwkundige ontwikkelingen. Het Schie Café vindt woensdag 29 maart in de Korenbeurs plaats van 20.00 tot 21.30 uur; inloop vanaf 19.30 uur.

Het Schie Café wordt een traditie en vormt de opmaat voor de manifestatie ‘Zie de Schie’ die in oktober voor de tweede maal plaatsvindt.