Duur- en leerzame les met afval

Algemeen
Creatief met afval.
Creatief met afval. (Foto: PR)

Deelnemers van de Nederlandse taallessen (statushouders) zijn aan de slag gegaan met een quiz die ging over afbreektijden van zwerfafval. En er is, in eenvoudige Nederlandse taal, gepraat over waar je welk afval moet weggooien. Maar ook praktische zaken als hoe je een nieuw afvalpasje kunt aanvragen.

Door na de quiz aan de slag te gaan met restmaterialen, dus eigenlijk materiaal wat anders op de vuilnisbelt terecht zou komen, konden de deelnemers gelijk zien dat niet alles hoeft te worden weggegooid.
Een leuk voorbeeld is oude cd’s. Hier zijn onderzetters van gemaakt. Dat de deelnemers ook erg creatief en inspirerend kunnen zijn bleek wel uit het resultaat van een ieder.
Na de quiz en het creatieve gedeelte is er een toets gemaakt. Mondeling met behulp van een tolk. Alle deelnemers gingen naar huis met de informatie op papier en een opdracht: “Vertel je omgeving wat jij weet. En spreek de mensen in je omgeving hier op aan.”
De themalessen worden verzorgd door Esther Pieterse van Epee workshops in opdracht van Irado en de gemeente Schiedam. “Want Samen gaan we voor een Schoon Schiedam.”