Pianist Ralph van Raat.
Pianist Ralph van Raat. (Foto: PR)

Pianist Ralph van Raat in de Westvest90-kerk

vrijdag 8 december 2023 20:15

Pianist Ralph van Raat geeft op vrijdag 8 december een soort ‘masterclass klank’ in de Westvest90-kerk in Schiedam. “Het wordt een ontdekkingstocht, met onze oren duiken we de vleugel in”, zegt de pianist.

“We gaan luisteren naar tonen, boventonen, resonanties en ik laat de invloed van aanslag, toucher en pedaalgebruik horen. Al die aspecten bij elkaar vormen de klank van een instrument. Natuurlijk ga ik veel muziek spelen, van bijvoorbeeld Debussy, Couperin, Messiaen, Liszt en Murail, maar ook ga ik vertellen. Het wordt een pianistisch feest, en waar kan dat beter dan op de prachtige Steinway-concertvleugel in de Westvest90-kerk?”

Nagenoeg alle werken die op het programma staan, zijn geïnspireerd op de natuur, waarbij Van Raat in Schiedam vooral inzoomt op de natuurkunde, de golflengten. Naarmate de muziekgeschiedenis zich vorderde, kwam de nadruk bij het componeren van muziek voor piano steeds meer te liggen op het optimaal benutten van de klank en op de akoestische eigenschappen van een vleugel. “Bij Debussy is dat tot een hoogtepunt gekomen. Dat is eigenlijk muziek waarbij de klank van een noot op zichzelf belangrijker is dan de melodie.”

Het optreden begint om 20.15 uur. De Westvest90-kerk is te vinden aan de Westvest 90 in Schiedam. Tickets & Info zijn te vinden op:
www.westvest90.nl.