George Benson, North Sea Jazz Den Haag, 1995
George Benson, North Sea Jazz Den Haag, 1995 (Foto: Ron Jenner)

Expositie Ron Jenner bij Tone and Image

maandag 29 mei 2023 12:00 tot zondag 9 juli 17:00

Ron Jenner, een fotograaf uit Den Haag, is de zesde fotograaf in de serie Dutch Masters van de Stichting Tone and Image. Hij is wellicht onbekend bij het grote publiek, maar vakgenoten en jazzliefhebbers hebben veel lof voor zijn werk.

Jenner heeft portretten van jazzmuzikanten zoals George Benson, Harry Emmery en Candy Dulfer gemaakt. Zijn live-opnamen zijn ook opmerkelijk. Jenner is een mensen-mens en probeert de essentie van zijn onderwerpen vast te leggen. De tentoonstelling zal in de Tone & Image Gallery te zien zijn en biedt een overzicht van de veelzijdigheid van de fotograaf. De tentoonstelling bevat onder andere vintage prints van foto’s die Jenner in de jaren negentig maakte tijdens het North Sea Jazz Festival. In die periode had hij een fotostudio in het Bel Air Hotel in Den Haag, waar de artiesten van het festival verbleven. De foto’s hingen jarenlang in de Embassy Bar van het Bel Air Hotel en zijn nu in het bezit van het The Hague Marriott Hotel, de vernieuwde versie van het voormalige Bel Air Hotel.
Op Tweede Pinksterdag, 29 mei, wordt de expositie geopend in aanwezigheid van de fotograaf. Harry Emmery en Wolf Martini zullen een optreden geven in de geest van George Benson. Emmery is een vaste begeleider van Candy Dulfer Jazz Band en heeft bijna 100 keer op het North Sea Jazz Festival opgetreden. Wolf Martini is een vaste begeleider van Denise Jannah en speelt verschillende soorten jazz, zoals smooth jazz à la George Benson, funk à la Nile Rodgers en straight postbop.
Sinds 2018 duiken de curatoren van Tone & Image, Peter de Raaf en Wim van Zon, in de archieven van Nederlandse muziekfotografen. Ze selecteren de beste beelden voor overzichtstentoonstellingen. Er zijn al 20 fotografen geselecteerd voor de serie Dutch Masters. Voor de eerste drie tentoonstellingen hebben de initiatiefnemers zelf gezorgd voor de financiering. Voor de resterende 17 tentoonstellingen worden fondsen en sponsoren gezocht.
De Stichting Tone & Image is opgericht om bijzondere fototentoonstellingen, met de nadruk op muziekfotografie, te organiseren. De tentoonstelling van Ron Jenner belooft een waardevolle toevoeging te zijn aan de serie Dutch Masters en een eerbetoon aan zijn werk. Ron Jenner tentoonstelling is geopend van 29 mei tot en met 9 juli in de Tone & Image Gallery in Schiedam. De openingstijden van de galerie zijn donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur en op afspraak. Op donderdag 1 juni om 14.00 uur geeft curator Wim van Zon een rondleiding in het kader van de Dutch Masters 6-tentoonstelling waarbij tevens aandacht is voor ook geopende The Beatles Reunited tentoonstelling. Kosten per deelnemer € 6,00.