Het Schiedam van Kor Kegel: Maak van de avond de middag!

Column
Kor Kegel
Kor Kegel (Foto: )

Nederland vergrijst en Schiedam nog meer. “We moeten niet afwachten,” zegt Patricia van Aaken. “We moeten nú in actie komen om wonen, zorg en welzijn te verbeteren voor onze huidige en toekomstige generatie ouderen.”

En daarom houdt het CDA-Schiedam, waarvan oud-wethouder Van Aaken nu voorzitter is, een openbare bijeenkomst met belangrijke partners als DSW Zorgverzekeraar, de Frankelandgroep en Woonplus om met ouderen en andere belangstellenden in gesprek te gaan over hun woonwensen en zorgbehoeften. Die bijeenkomst is volgende week donderdag in De Ark, zalencentrum aan het Hargplein.

Ik vind dat een goed initiatief. De zorg staat steeds meer onder druk en zicht op geschikte woningen is er onvoldoende. Er is nú actie nodig. Want daarna duurt het nog tijden voor er daadwerkelijk wat gebeurt – en dat bedoel ik niet eens cynisch. DSW en de Frankelandgroep weten precies wat er nodig is: comfortabele woningen in de buurt van voorzieningen, met voldoende mogelijkheden om anderen te ontmoeten. Prima dus dat ze erbij zijn.

Maar de aanvang van de bijeenkomst is 19.30 uur en dat is precies wat er in de samenleving mis is. Dat verschrikkelijk ouderwetse ’s avonds vergaderen! Wat is de tijd toch hopeloos stil blijven staan!

Ontzettend veel mensen kunnen tegenwoordig overdag tijd vrijmaken, voor vergaderingen, voor beweging, voor welzijnsactiviteiten enzovoorts. De vertegenwoordigers van DSW, Woonplus en de Frankelandgroep kunnen gegarandeerd overdag tijd maken voor overleg en kijk eens naar de doelgroep… ouderen – niet gebonden aan kantoortijden kunnen ze heel goed overdag vergaderen. Ik hoop echt dat De Ark grijs ziet van de drukte, maar ik wed dat de meeste ouderen die CDA-bijeenkomst liever overdag hadden gehad. Veel ouderen gaan in het donker liever niet meer de straat op en dat geldt vast ook voor veel mensen met een gezellig gezin.

Overdag willen de meeste ouderen nog wel ergens naartoe. Dat geldt voor verjaardagen, ontspanning, ontmoeting – bij voorkeur overdag. ’s Avonds zijn er voldoende nieuwsprogramma’s en talkshows op tv om je te vermaken, al dan niet in combinatie met hobby’s, en de grootste behoefte aan activiteit buitenshuis bestaat in de middag. Waarom vergadert de gemeenteraad niet om 16.00 uur? Waarom vergaderen veel verenigingen en politieke partijen ’s avonds? Willen ze meer actieve leden? Kom in de middag bijeen. Het museum en de bibliotheek zijn overdag open en zo hoort het. Daar zouden meer organisaties een voorbeeld aan moeten nemen.

Is er sprake van een kwijnend verenigingsleven? Geheid dat het te maken heeft met een overmaat aan avondactiviteiten. Maak van de avond de middag. Moet je zien wat er gebeurt!