Zó leuk was het bezoek van kinderboekenschrijver Marcel van Driel aan Post Scriptum in Schiedam

Cultuur
Kinderboekenschrijver Marcel van Driel, vooral bekend van zijn populaire boekenserie Game Helden, bezocht 15 oktober boekhandel Post Scriptum in Schiedam.
Kinderboekenschrijver Marcel van Driel, vooral bekend van zijn populaire boekenserie Game Helden, bezocht 15 oktober boekhandel Post Scriptum in Schiedam. (Foto: DvE)

Er zijn mensen die in het echt (nog) veel leuker zijn dan op een foto. Dat geldt zeker voor Marcel van Driel, die zaterdag 15 oktober boekhandel Post Scriptum bezocht. Aan niets was te merken dat de energieke kinderboekenschrijver al voor de tigste dag op rij aan kinderen kwam vertellen over zijn populaire serie Game Helden. Geanimeerd vertelde hij over de geliefde personages met hun superkrachten, over zijn eigen liefde voor gamen, en ging hij in gesprek over boeken.

Door Debbie van Eijk

Kinderboekenschrijvers hebben het deze weken druk; morgen is de laatste dag van de Kinderboekenweek. Het thema is dit jaar ‘Gi-Ga-Groen’. Heel leuk, maar de Game Helden-boeken kunnen eerder geassocieerd worden met roze: de kleur van het prominente personage Blaag de Blob. Hij kan elke gewenste vorm aannemen (een beetje zoals Kirby, voor de Nintendo Switch-fans). Daarnaast heeft Blaag zijn eigen fantasietaaltje, in een uniek lettertype. Hoe lees je die voor, als ouder? “Ik doe altijd [niet uit te drukken in schrijftaal, red.],” antwoordt Van Driel.


Marcel van Driel leest voor uit een van zijn Game Helden-boeken. - DvE

Van Driel kreeg een duidelijke opdracht: schrijf boeken die kinderen aan het lezen krijgen

De kinderboekenserie Game Helden is niet vanuit het niets ontstaan. Van Driel kreeg een duidelijke opdracht: schrijf boeken die kinderen aan het lezen krijgen. Juist de kinderen die niét lezen. Gamen was het ideale uitgangspunt voor de schrijver, die aan het begin van zijn bezoek aan de kinderen vertelt dat hij er zelf dol op is. Als hij ermee begint, kan hij haast niet stoppen. Houden meer kinderen van gamen? Ja, allemaal, op één kind na, dat vindt dat te veel gamen niet goed is voor je ogen. Later blijkt ook dit meisje toch een fanatiek Minecraft-speler te zijn. 


Marcel van Driel in gesprek met de aanwezige kinderen in boekhandel Post Scriptum. - DvE

Gamen = gezond

Marcel van Driel legt aan de kinderen uit dat gamen eigenlijk heel goed is voor je. “Je wordt er slimmer van en sneller door, bijvoorbeeld in het verkeer. Gamen helpt ook oudere mensen om hun hersens fit te houden. Ja, echt!”
Inmiddels zijn er drie Game Helden-boeken verschenen; het vierde is in de maak. Hoofdpersonages zijn de vier kinderen Phileine, Manú, Raff en Puck, die elk over hun eigen superkracht beschikken. Zo spreekt en verstaat Raff alle talen van de wereld - ook van dieren, en van Blaag de Blob. Phileine kan zichzelf klonen, Puck is supersterk, kan vliegen en met haar reuzenvuist iedereen verslaan, en Manú opent portalen naar welke plek hij maar wil. “Welke superkracht zou jij willen hebben?”, vraagt Van Driel. Elk kind krijgt de kans om daar antwoord op te geven.

Eerst wilde mijn vriendje nooit lezen, maar door jouw boeken leest hij nu wel

De serie is geschikt voor kinderen van ongeveer 7 tot 9 jaar (voorlezen al vanaf 5,5 jaar), en vertoont overeenkomsten met andere boeken die momenteel kinderen aan het lezen krijgen, zoals de serie Handboek voor Superhelden van Elias en Agnes Vahlund: veel tekeningen (van Paco Vink), veel actie, een aartsvijand (de Leeuwin met haar hulpjes) en natuurlijk het superheldenthema. Dat Van Driel daadwerkelijk kinderen aan het lezen krijgt, blijkt uit de woorden van een Schiedams jongetje, dat bij het laten signeren van zijn boek opmerkt: “Eerst wilde mijn vriendje nooit lezen, maar door jouw boeken leest hij nu wel.” 

Nog geen Lavagoden

De schrijver is gelukkig nog lang niet klaar met de serie. In deel 1 vochten de vier gamehelden tegen monsters, in deel 2 tegen zombie-cowboys, in deel 3 tegen dino’s, en in deel 4 zullen ze het opnemen tegen piraten. En er komen nog meer delen. “Ik ben na een brainstormsessie gekomen op 50 onderwerpen,” vertelt Van Driel na een vraag van een kind hierover. Dat belooft wat.
“En Lavagoden?”, oppert een ander kind.
“Nee, die nog niet!”, roept Van Driel verrast uit.

Kinderboekentypert

Nadat hij met de kinderen heeft gepraat over zijn boeken, en heeft voorgelezen, krijgen de kinderen een pakje drinken en een zakje snoep. Vervolgens mogen ze een kleurplaat kleuren - van de Game Helden natuurlijk -, en signeert Van Driel boeken of, voor de kinderen die geen boek van hem hebben gekocht, een boekenlegger. Voor dit laatste moet hij wel even een pen lenen. “Ik heb zelf nooit een pen bij me, want ik schrijf eigenlijk nooit met de hand. Doe alles digitaal. Ik ben dus geen kinderboekenschrijver, maar een kinderboekentyper! Of moet ik hier in Schiedam ‘typert’ zeggen?”


Aan het einde van zijn bezoek was er gelegenheid om met Marcel van Driel op de foto te gaan. - DvE

Fantastische ervaring

Aan het einde van zijn bezoek lijkt Marcel van Driel, die meermaals grapt over zijn ADHD, nog steeds te bruisen van energie. En dat is maar goed ook, want na een dagje rust morgen, mag hij weer drie weken lang onafgebroken scholen langs om over zijn boeken te vertellen. Dat verveelt echter nooit: “Altijd krijg je weer andere vragen, het blijft leuk.” Over zijn bezoek aan de Schiedamse boekenwinkel Post Scriptum en de enthousiaste reacties van de Schiedamse kinderen zegt hij: “Dit was echt een fantastische ervaring.”