Uniek archief van vergeten Haagse muziekfotograaf blootgelegd

Cultuur
The Rolling Stones, Ahoy Rotterdam, oktober 1973.
The Rolling Stones, Ahoy Rotterdam, oktober 1973. (Foto: Ron Verboom)

Toen Ron Verboom (Gouda 1950 - Vaals 2012) als puber ontdekte dat de foto die hij gemaakt had van zangeres Sandy Shaw in de krant geplaatst werd, nadat hij plompverloren een print van de opname in de brievenbus van de Goudsche Courant had gegooid, besloot hij professioneel fotograaf te worden.

Het was het begin van een korte, hevige carriere waarin muziek een hoofdrol vervulde. In 1977 volgde Verboom Chris Hinze, de succesvolle fluitist, naar Zuid Frankrijk waarna een zwerftocht begon die in 2009 eindigde in Zuid-Limburg. Al die jaren bewaarde Verbooms vriend Igor Kam het archief, niet compleet maar wel bijzonder. Curator Wim van Zon onderzocht twee jaar het archief en stelde de tentoonstelling Dutch Masters 7 samen. Een grote hoeveelheid unieke muziekfoto’s is nu voor het eerst te zien in de Tone & Image Gallery in Schiedam.

Speurtocht

Van 17 september tot en met 22 oktober zijn originele silver gelatine afdrukken uit het archief van Ron Verboom en nieuwe digitale prints, gemaakt na het inscannen en schoonmaken van oude negatieven, te zien. Door een artikel van historicus Harry Knipschild op zijn website werd Van Zon nieuwsgierig naar de foto’s van Ron Verboom. Via Harry Knipschild kwam het contact met Igor Kam tot stand, een oude vriend van Ron Verboom, die negatieven en prints in beheer had. Na een aantal gesprekken kon Wim van Zon een deel va de negatieven, weliswaar in negatiefbladen gestoken maar nauwelijks van bruikbare informatie voorzien, bestuderen. De focus lag in eerste instantie op de opnamen die Ron Verboom gemaakt had op het Kralingen Popfestival in 1970 en opnamen die hij voor en met fluitist Chris Hinze had gemaakt. Verboom’s vriendin paste begin jaren ’70 op de kinderen van Hinze en Verboom maakte jaren opnamen van de fluitist en coverfoto’s voor zijn Keyone-label.

Daarna richtte Van Zon zich op archiefbladen waarop de naam van gefotografeerde bands vermeld stonden. Zo konden de mooiste opnamen van onder meer Sun Ra, Isaac Hayes, Creedence Clearwater Revival, The Kinks, geselecteerd worden.

De Haagse muziekwereld

Op 18-jarige leeftijd werd Ron Verboom door Peter van Breukelen Sr, de initiatiefnemer van de World Press Photo competitie, aangenomen als laborant bij de Haagsche Courant. Al snel ontpopte hij zich ook tot fotograaf; sport, nieuws en muziek waren allemaal onderwerpen waarvoor hij op pad gestuurd werd. Als standplaats kreeg hij Delft. Privé kwam hij veel in het stamcafé van bekende Haagse muzikanten, The Factory, en zo kwam het dat hij steeds vaker met musici optrok en foto’s maakte voor covers van singles en voor publiciteitskaarten. Bij opnamen van concerten die in de krant geplaatst werden, werd zijn naam vermeld, iets waar Verboom een kick van kreeg.

In 1973 vestigde hij zich als freelance fotograaf en kreeg hij onder meer opdrachten van event- en reisbureaus en het management van artiesten. Uit die tijd stammen opnamen van Nederlandse artiesten als Polle Eduard, Golden Earring, Hans Vermeulen en Rainbow Train, Nico Haak, en Dolf Brouwers (Sjef van Oekel) en Chris Hinze.

Vertrek uit nederland

Toen Chris Hinze Nederland verliet om in Zuid-Frankrijk te gaan wonen, reisden Ron Verboom en zijn vriendin hem achterna. Daar eindigde het fotografenleven van Ron Verboom want hij ging in Monaco werken in een hotel, waarna omzwervingen over de hele wereld volgden, voornamelijk in de wereld van casino’s en grote hotels.

In 2009 kwam hij terug naar Nederland. Vriend uit de Haagse tijd, modeontwerper Igor Kam, had zich al die tijd over de nog aanwezige prints en negatieven ontfermd. Na een toevallige ontmoeting in Limburg, waar Verboom was neergestreken, bleek dat Verboom het fotograferen weer op wilde pakken. Igor Kam gaf hem twee camera’s en Ron Verboom ging voor zorginstellingen in Limburg werken, hij wilde nog slechts voor maatschappelijk waardevolle zaken fotograferen. In 2011 werd bij Verboom kanker geconstateerd en in 2012 overleed hij op 62-jarige leeftijd. Igor Kam en zijn vrouw Arlette Haank bewaarden zorgvuldig wat er van de archieven in bewaring was gegeven en vanaf 2021 dook de Stichting Tone & Image in het niet geordende archief. Het resultaat is de huidige overzichtstentoonstelling, wetende dat duizenden negatieven nog niet bekeken zijn.

Opening

Op de opening van de tentoonstelling, op zondag 17 september om 15.30 uur, zullen tal van musici die door Verboom gefotografeerd zijn, en de weduwe van de in maart overleden vriend Igor Kam, aanwezig zijn. De tentoonstelling is te zien van 17 september tot en met 22 oktober in de Tone & Image Gallery, Lange Nieuwstraat 191 in Schiedam. De galerie is open van donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.30 uur. Een groot deel van de getoonde foto’s is te koop. Bezoekers wordt gevraagd een vrijwillige bijdrage te geven in verband met de hoge kosten die het archiefonderzoek met zich mee brengt. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Elise Mathilde Fonds, het Deltaport Donatiefonds, Concerto Books en Plato Mania.