Vlaardingers en Schiedammers hebben weinig waardering voor hun buurt

Cultuur
Inwoners van Vlaardingen en Schiedam geven hun buurt gemiddeld een laag rapportcijfer in vergelijking met inwoners van 140 andere gemeenten.
Inwoners van Vlaardingen en Schiedam geven hun buurt gemiddeld een laag rapportcijfer in vergelijking met inwoners van 140 andere gemeenten. (Foto: Pixabay)

Het is vandaag Wereld Vriendelijkheidsdag; reden voor Nextdoor om buren op te roepen tot extra aandacht voor elkaar. Maar in Schiedam en Vlaardingen valt er nog een hoop te verbeteren in de buurt, blijkt uit het jaarlijkse buurtonderzoek van Nextdoor en de Vrije Universiteit Amsterdam onder 18.000 gebruikers. Deze gemeenten staan in de top 10 gemeenten met het laagste rapportcijfer voor de buurt. 

Er zijn 155 gemeenten meegenomen in het onderzoek. Het rapportcijfer voor de buurt is gebaseerd op zes pijlers: hoe thuis iemand zich voelt, de bebouwing, het onderhoud van de woningen in iemands buurt, of het vervelend is om in de buurt te wonen, de wens om weg te verhuizen en of iemand gehecht is aan zijn/haar buurt of niet. Vlaardingen en Schiedam bungelen van alle 155 gemeenten onderaan op deze punten: Vlaardingen staat op plek 10 van de laagst beoordeelde gemeenten, met rapportcijfer 7,04 en Schiedam staat zelfs op plek 4, met een rapportcijfer 6,9.

Kwaliteit contact

Volgens het onderzoek, waar 65% van de respondenten een prettige omgang tussen buurtgenoten belangrijk vindt, is de kwaliteit van het contact belangrijker dan de frequentie. Pakketjes aannemen staat bovenaan als meest voorkomende burenhulp (86%). Het in de gaten houden van woningen of planten verzorgen volgt met 68%, terwijl huissleutels bewaren door 59% wordt genoemd.

Opmerkelijk is dat spullen delen en hergebruiken, zoals het delen van een auto, ook voorkomt (33%). Bijna een kwart van de Nederlanders (24%) verzorgt huisdieren van buren, vooral tijdens vakanties.

Opvallend is dat het percentage dat de sleutel bewaart voor buren het hoogst is in sterk stedelijke gebieden

Het onderzoek toont ook aan dat in gemeenten zoals De Bilt (72%) en Bloemendaal (78%) buren elkaars huissleutels vaker bewaren dan in gemeenten zoals Vlaardingen (48%) en Eemsdelta (43%). Voorschoten spant de kroon, met 84% van de respondenten die een reservesleutel heeft. Opvallend is dat het percentage dat de sleutel bewaart voor buren het hoogst is in sterk stedelijke gebieden (60%) en juist het laagst op het platteland (56%).

Geert Mol, Country Lead Nextdoor Nederland, benadrukt de kracht van gemeenschap en roept op tot ondersteuning van buren wanneer dat nodig is. Hij zegt: “Ons buurtonderzoek laat zien dat Nederlanders bereid zijn elkaar te helpen. Op Wereld Vriendelijkheidsdag roepen we buren op om elkaar te ondersteunen. Samen staan we sterker.”

Bron: Het Grote Buurtonderzoek 2023 van Nextdoor