Schat zoeken in het Jenevermuseum

Het Jenevermuseum hield in samenwerking met het Veilinghuis Vendu Rotterdam donderdag 16 november een taxatiedag onder de naam ‘Pracht en Prul’. Net zo als bij het bekende televisieprogramma ‘Tussen kunst en kitsch’ konden particulieren hun mooiste pronk- en erfstukken laten taxeren.
door René van der Klink
Ervaren experts en taxateurs gaven gratis hun deskundig oordeel. Vanaf 10 uur ‘s ochtends werd er veel kunst, antiek maar vooral ook prullaria het museum ingedragen. Onder de ruim honderd vooraf geregistreerde bezoekers ook Marja uit Vlaardingen die met een gele plastic krat met erfstukken van een oom en tante de Graanzolder van het museum betrad. “Ik heb deze stukken zoals een beeldje in de vorm van een fles, een oud zakhorloge in een doosje, enkele porseleinen borden en nog een porseleinen beeldje geërfd en er is mij destijds verteld dat het best wat waard is. Dat wil ik nu graag laten checken.” Taxateur Nicholas le Clercq van het Vendu Rotterdam onderwerpt de inmiddels uitgestalde spullen aan een kort onderzoek en komt helaas voor Marja tot de conclusie dat alle meegebrachte spullen los van de emotionele waarde verder weinig waard zijn.
Ik kan het nu met een gerust hart naar de kringloop brengen
Per item niet meer dan enkele tientallen euro’s. Toch verlaat Marja tevreden het museum. “Ik kan het nu met een gerust hart naar de Kringloopwinkel brengen.”
Rico uit Schiedam bezoekt de tafel van expert Martine Wilts die schilderijen taxeert. Uit de boodschappentas komen 4 werken van de Schiedamse schilder Jan Sali die hij ca. 50 jaar geleden voor 100 gulden per stuk heeft aangeschaft. Expert Martine komt al snel tot de conclusie dat deze schilder niet voorkomt in de kunstenaarsdatabase en derhalve onbekend is. De waarde van de 4 werkjes samen wordt geschat op zo’n €200,- tot €400,- maar zowel Rico als Martine zijn het er over eens dat het los van de waarde alleraardigste tafereeltjes zijn. Ook Marc bezoekt de tafel van taxateur Martine met naar eigen zeggen een originele litho van de bekende in Rotterdam Delftshaven geboren kunstschilder Kees van Dongen die het merendeel van zijn werk vooral in de jaren 1920 - 1950 maakte. Na een grondige inspectie met de loep waarbij het werk zelfs uit de wissellijst wordt gehaald komt Martine tot de conclusie dat het een litho betreft die niet gesigneerd of genummerd is en waarschijnlijk uit een boek gehaald is. Ook hier valt de waarde tegen, maar toch wil Marc er beslist geen afstand van doen en vindt hij het zelf een alleraardigst werk.
Uit een rondje langs de experts aan begin van de middag blijkt dat er nog weinig ‘ontdekkingen’ zijn gedaan. Algemeen taxateur Nicholas le Clercq van het Vendu Rotterdam geeft aan dat het aanbod vooral ‘algemene inboedel goederen’ betreft. Echte pareltjes zijn zeldzaam op zo’n dag maar het komt wel voor. Bezoekers durven de veelal erfstukken niet zomaar van de hand te doen, omdat ze de waarde niet kennen. Toch zijn de meeste bezoekers na de boodschap dat ze geen ‘schat’ bezitten niet teleurgesteld omdat ze nu weten waar ze aan toe zijn.
De taxatiedag is een onderdeel van de tentoonstelling Blauw van de Jenever, keramiek in de jeneverindustrie die tot 25 februari te zien is in het nationaal Jenevermuseum aan de Lange Haven.