Kunstenaars in hun element

Cultuur
Zandkreek#2 laat de klassieke elementen zien, althans de suggestie ervan.
Zandkreek#2 laat de klassieke elementen zien, althans de suggestie ervan. (Foto: Eric van Straaten)

Bezoekers van de expositie kunnen ‘in vuur en vlam’ raken, want dat doet een interactieve kunst met je. Bovendien zorgen de elementen voor wrijvingswarmte. Sasha Zuidam nam het initiatief tot een mooie en ook leerzame tentoonstelling, te zien tot en met zondag 10 december bij KunstWerkt in het Art Centre Schiedam.

Door Kor Kegel

Vier gastkunstenaars en vier deelnemers van KunstWerkt exposeren met werken die de elementen, hun relaties en hun tussenvormen laten zien.

De vier klassieke elementen zijn aarde, water, lucht en vuur, maar dat hoef je niet letterlijk te nemen. Aarde staat voor alles dat vast is, vorm heeft, begrensd is. Water staat voor alle vloeistoffen, beweeglijkheid, het stroomt en is doordringbaar. Lucht staat voor onbaatzuchigheid, omdat het voor alles opzij gaat. En met het element vuur gaat het om warmte, fysiek en psychisch. Het spreekt vanzelf dat als kunstenaars met de elementen gaan spelen er een eindeloze variatie aan uitinen ontstaat, temeer als je er – zoals curator Sasha Zuidam doet – ook andere elementen bij haalt. Ze noemt de elementen uit de Chinese filosofie: hout, vuur, aarde, metaal en water. 

“Elementen zijn de bouwstenen van onze wereld,” zegt ze. “Naar mijn mening horen daar ook tijd, licht en geluid bij. Ook deze elementen komen aan bod in de expositie. Van welke elementen je ook uitgaat, er zijn interessante mengvormen van en relaties ertussen.”

Zelf werkt ze graag met houtsnedes, geïnspireerd door Gustave Doré die met houtgravures– een vaste vorm – fenomenaal de vluchtige elementen water en lucht weergaf. Ditmaal werkte Sasha met aluminium, waarin ze gaatjes boorde en er lucht doorheen liet gaan. Ze creëerde een wolkenlucht die elke bezoeker anders zal ervaren.

Ze nodigde kunstenaars uit die zich elk op hun eigen manier in de elementen verdiepten. Een deel van de werken is interactief. Eén installatie zet de bezoeker in vuur en vlam, maar niet al te letterlijk. De vier exposanten van KunstWerkt zijn Aldo Hoeben, Ahrend van Ipenburg, Eric van Straaten en Sasha Zuidam. De vier gasten zijn Ron van der Ende, Frans van Lent, Jeanne Rombouts en Milah van Zuilen.

Zondag om 13.30 en om 15.00 uur geven vijftien blazers van harmonieorkest Sint Radboud een concert, waarbij de muziek draait om de elementen, denk aan ‘Wassermuzik’ van Händel en ‘Gymnopédie’ van Satie.