Schiedam speelt belangrijke rol in nieuwe roman Simone van der Vlugt

Cultuur
Schrijfster Simone van der Vlugt.
Schrijfster Simone van der Vlugt. (Foto: )

Simone van der Vlugt (1966) is een van Nederlands grootste schrijvers van thrillers, jeugdboeken en historische romans. Haar boeken verschijnen in vele landen en zijn vele malen bekroond. In 2020 werd ze onderscheiden tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Door René van der Klink

Vanaf 6 februari ligt haar nieuwste roman Bloedlijn in de boekhandel. Bloedlijn is een prettig leesbare historische roman over het leven van koning Willem II en zijn geheime liefde Katelijne, zijn zoon Floris V en zijn zuster, ‘onze gravin Aleida’. Een groot gedeelte van deze nieuwe roman speelt zich af in en om Schiedam rond 1275, in de periode dat het gehucht aan de Schie stadsrechten kreeg.
Actueel omdat Schiedam volgend jaar haar 750-jarig bestaan viert als stad. Ter ere van haar nieuwe roman én het komende 750-jarig bestaan van Schiedam sprak deze krant met bestsellerauteur Simone van der Vlugt, die zaterdag 10 februari haar nieuwste boek in Schiedam komt presenteren. Allereerst waren wij nieuwsgierig waarom Van der Vlugt voor een historische roman koos en in het bijzonder waarom voor de periode van Willem II en Aleida. “Floris de Vijfde is een bekende naam, zeker bij de wat oudere lezers die zich misschien de populaire televisieserie nog kunnen herinneren met Rutger Hauer in de hoofdrol als Floris V. Maar over zijn vader Koning Willem II is relatief weinig geschreven, terwijl hij toch een belangrijk figuur was. Ik woon zelf in Alkmaar en word bijna dagelijks herinnerd aan die periode door de vele archeologische restanten uit die tijd.”
“Ik woon op de grond waar de bloedige slag van de West-Friese legers onder leiding van Floris tegen de Hollandse legers plaatsvond, dus er was voldoende aanleiding en inspiratie voor deze roman. Ook vroegen wij haar hoe zij als schrijfster omgaat met het volgen van de ware loop van de geschiedenis en het toevoegen van fictie. “Ik heb veel en langdurig research gedaan en er is gelukkig veel geschiedschrijving bewaard gebleven. Daarnaast werkte ik voor dit boek ook nauw samen met historici en probeerde ik zo dicht mogelijk bij de historische feiten en de waarheid te blijven. Maar het is natuurlijk lang geleden en je weet niet hoe gesprekken zijn verlopen, dus je moet als schrijver zelf dingen invullen en toevoegen.”
Ten slotte vroegen wij Simone van der Vlugt naar de rol van Schiedam in haar boek en haar persoonlijke ervaringen met onze stad. “Ik heb voor mijn boek uiteraard een aantal keer Schiedam bezocht omdat deze stad een belangrijke rol speelt in het boek. In de periode waar ik over schrijf, was er in eerste instantie alleen een gehucht gelegen aan de rivier de Schie. Aleid had bezittingen in dit gebied, zoals het in 1262 door haar gebouwde huis te Riviere. Van het oorspronkelijke kasteel resteert nu alleen nog de donjon, ofwel de woontoren, als ruïne naast het stadskantoor.”
“Het standbeeld van Aleid van Holland, die Schiedam op 18 maart 1275 stadsrechten schonk, staat ernaast. Ik heb uiteraard het archief bezocht, waar een maquette van het huis van Riviere staat, en haar standbeeld bekeken. Ook heb ik diverse malen het oude centrum bezocht, vooral de Dam, de oudste plek van de stad. Ik vind Schiedam een fijne stad die verrassend oud is, en ik kom er dan ook graag mijn nieuwe boek presenteren.” De landelijke presentatie en tevens signeersessie van Simone van der Vlugt voor haar boek Bloedlijn is zaterdag 10 februari om 16.00 uur bij boekhandel Scriptum, Hof van Spaland 31. De toegang is gratis.