Een ander geluid: Hedendaagse vrouwelijke auteurs uit Japan

Cultuur
De Japanse pianiste Misaki Yamada.
De Japanse pianiste Misaki Yamada. (Foto: PR)

Naast de bekende en veelbezochte concerten verzorgt ’t Huis te Poort jaarlijks een informele bijeenkomst waarbij de hedendaagse cultuur in een bepaald land centraal staat, met de focus op literatuur. Na informatieve en interessante evenementen rond Irak, Rusland en Tsjechië, is de schijnwerper dit jaar op Japan gericht op zondag 25 februari om 16.00 uur in ’t Huis te Poort.

Enige tijd geleden werd in een Japan-special van het tijdschrift Onze Taal een handig schema gepresenteerd voor mensen die wegwijs willen worden gemaakt in wat er in Nederland aan Japanse literatuur beschikbaar is. Een echte eye-opener want er valt natuurlijk nog van véél meer te genieten dan de overigens onvolprezen Murakami. Vaak sfeervolle verhalen die net even poëtischer en fantasievoller zijn dan we in het westen gewend zijn. Wie er meer over wil weten en zich wil laten inspireren, is op zondagmiddag 25 februari in ’t Huis te Poort in Schiedam aan het juiste adres.

Kenner en liefhebber prof. dr. Ivo Smits, als hoogleraar Letteren en Culturen van Japan verbonden aan de Universiteit van Leiden, zal een inleiding geven over moderne Japanse literatuur en zich daarbij specifiek richten op vrouwelijke auteurs. Er zal aandacht zijn voor onder anderen Mieko Kawakami, Yu Miri, Yoko Ogawa, Sayaka Murata, Yuko Tsushima, en Osamu Dazai; allemaal schrijfsters waarvan recent prachtige boeken in uitstekende vertalingen zijn verschenen.

De Schiedamse boekhandel Post Scriptum is aanwezig met een boekentafel, zodat de besproken boeken gelijk kunnen worden aangeschaft. En natuurlijk is er muziek: de Japanse pianiste Misaki Yamada zal in een tweetal muzikale intermezzo’s eigen werk spelen waarbij zij zich heeft laten inspireren door de literaire keuzes van Ivo Smits.

Informatie en reserveren: stuur een mail naar Ad van der Kouwe (advanderkouwe@gmail.com) met vermelding van de concertdatum en het aantal gewenste kaarten. U ontvangt dan snel een bevestiging. Betalen kan per bank (het rekeningnummer staat in de bevestiging) of eventueel contant voor aanvang van het concert.

­­Toegang € 15,-

Zondag 25 februari 2023, 16.00 u ‘t Huis te Poort, Dam 28-30, Schiedam

www.thuistepoort.nl.

Prof. dr. Ivo Smits, hoogleraar Letteren en Culturen van Japan.