Teuntje Fleur brengt in Schreihuisje ode aan het jong zijn: ‘Wees kind!’

Cultuur
Teuntje Fleur viel onder de aanwezigen op door haar kleding, net zo kleurig als haar werk in het Schreihuisje.
Teuntje Fleur viel onder de aanwezigen op door haar kleding, net zo kleurig als haar werk in het Schreihuisje. (Foto: Sjef van Duin)

Nog vóór de officiële opening hadden vandalen al toegeslagen, met infantiele leuzen, maar dat vertoon van domheid werd pijlsnel kleurig weggekalkt, zodat het oorspronkelijke kunstwerk weer net zo uitbundig het Schreihuisje uit spatte als toen Teuntje Fleur er net klaar mee was.

Door Kor Kegel

Teuntje Fleur is de artiestennaam van Anne-Fleur Boersma. Vorige week was de 31-jarige kunstenares bezig om muurschilderingen aan te brengen in het markante wachthuisje op het Hoofd in Schiedam. Zelfs het plafond beschilderde ze. Ze verbeeldt ermee het afscheid van de kindertijd, maar met een prikkelende boodschap om die episode niet definitief voorbij te laten gaan. “Wees kind!” is de titel van de expositie. Het is een oproep om het kind in jezelf te koesteren.

Grens

“Er is een onzichtbare grens die je over gaat tijdens het volwassen worden en daarna kun je niet meer terug”, zegt ze. In het Schreihuisje probeert ze over te brengen hoe ze haar verbeelding als kind verloor en de verwondering toch terugvond. De expositie is een ode aan het jong zijn en tevens een soort viering van het aangeboren voorstellingsvermogen. Iedereen kan de pure fantasie in zichzelf herontdekken en Teuntje Fleur moedigt anderen sterk aan om dat te onderzoeken.

Primaire kleuren

Kenmerkend voor de grafisch kunstenaar is het opvallende gebruik van primaire kleuren. Je vergeet ter plekke dat het Schreihuisje een verdrietige plek kon zijn, waar vrouwen en kinderen afscheid namen van de vissers die de zee op gingen – of bitter weenden nadat schepen waren vergaan. 

Ze heeft haar atelier in een schoolgebouw, achter een rij huizen naast het Kasteel van Sparta. En ze woont net over de Schiedamse gemeentegrens, met fotograaf Folkert Koelewijn, die haar flink hielp met het decoreren van het Schreihuisje. “Twee jonge talenten, zo vlakbij Schiedam. Je laat je toch altijd weer verrassen,” zegt Sjef van Duin droogkomisch.

CoBrA

De veelkleurigheid van haar werk sprak hem en Esther Zitman aan; samen verzorgen de Schiedamse kunstenaars het expositieprogramma van het Schreihuisje. “Het is een feest om te zien,” zegt Sjef van Duin. “Waar je bij de CoBrA-kunstenaars zag dat ze krampachtig probeerden het kind te omarmen en expressief te schilderen zoals een kind, daar zie je dat Teuntje Fleur met het hele proces bezig is van kind zijn, de kinderlijke natuur kwijtraken en dan terugkeren tot de ontdekkingen die je op jonge leeftijd meemaakte. Het heeft mij ook geraakt. Ik kwam bij het opruimen van mijn ouderlijk huis speelgoed van vroeger tegen, SIO, van grofstoffelijk hout, gemaakt door de Speelgoed Industrie Overijssel. Het leerde je met kleur omgaan. Ik heb nu in onze etalage in de Hoofdstraat een grote kraan van SIO gebouwd. Het is goed om kind geweest te zijn, merkte ik daarbij.”

Nieuwe werelden

Anne-Fleur werd geboren in Spakenburg, een vissersdorpje aan het Eemmeer. Na een opleiding reclame en media in Zwolle (vakschool voor verbeelding) kwam ze op de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, waar ze in 2017 afstudeerde. Ze werkt in opdracht en autonoom en drukt op elk project haar eigen stempel. Ze creëert nieuwe werelden, die een ontsnapping bieden aan een grijs bestaan. Inspiratie vindt ze in de stad; in de mengelmoes van vormen en kleuren, maar ook in de onderlinge conversaties tussen mensen. Interessante vormen tekent ze na in haar schetsboek en zinnen schrijft ze snel op. Met een goede dosis humor verwerkt ze irriterende of juist lachwekkende uitspraken in haar ontwerpen. Op haar ontwikkeling waren expressionist Hendrik Werkman (1882-1945) en vormgever Piet Zwart (1885-1977) van invloed. Ze noemt creëren een eerste levensbehoefte.

JW TV maakte een item over de opening: