Afsluiting van het concertseizoen

Nieuws
Concert in de viola de gamba stijl.
Concert in de viola de gamba stijl. (Foto: PR)

Georgia Burashko, Mieneke van der Velden en gamba-consort treden op vrijdag 2 juni om 20.15 uur in ‘t Huis te Poort, Schiedam, op.

De warmte en melancholie van de klank van de viola de gamba is eigenlijk nauwelijks te evenaren. Maar de superieure stem van de Canadese mezzo-sopraan Georgia Burashko doorstaat de vergelijking glansrijk. En nu is er de kans om haar te horen, begeleid door een consort van maar liefst vijf gambisten onder leiding van Nederlands gambatrots Mieneke van der Velden. Muziek uit de tijd dat melancholie in de mode was: ‘be happy, feeling sad!’
Het concertseizoen wordt 2022-2023 wordt hiermee afgesloten. Mieneke van der Velden is een van de bekendste bespelers van de gamba en was al diverse keren te gast in ‘t Huis te Poort. Dit keer begeleidt zij met een compleet ensemble van gambisten de jonge mezzo-sopraan Georgia Burashko, recent winnares van de 11e editie van de fameuze Jardin des Voix, Les Arts Florissants’ academy for young singers. Gezamenlijk presenteren Van der Velden en Burashko een programma rondom een typisch zeventiende-eeuws Engels fenomeen: de ‘Consort Song’.
Het waren componisten als John Dowland (1563-1626) en William Byrd (?-1623), de meesters van de melancholie, die uitblonken in dit genre. En dan was er natuurlijk Henry Purcell (1659-1695), misschien wel de grootste Engelse componist, die in zijn korte leven tot het uiterste ging in zijn ‘Fantasies’ en het publiek daarmee steeds weer wist te verrassen.
Naast Georgia Burashko en Mieneke van der Velden wordt aan dit concert meegewerkt door de gambisten Stefan Woudenberg, Alex Baker, Magdalena Kasprzyk-Dobija en Anna Lachegyi.
Ook zal op deze avond het nieuwe programma voor het seizoen 2023-2024 worden gepresenteerd, met daarin een aantal opmerkelijke verrassingen!
De toegang is € 30,-, ‘t Huis te Poort is gevestigd aan Dam 28-30 in Schiedam. Zie ook www.thuistepoort.nl.