Wethouder Zwang prijst Weidelicht

Nieuws
Petra Zwang vindt de dagbesteding voor mensen met dementie wel heel bijzonder in het open landschap van Midden-Delfland.
Petra Zwang vindt de dagbesteding voor mensen met dementie wel heel bijzonder in het open landschap van Midden-Delfland. (Foto: Inez Pereira)

Er komen tamelijk veel Schiedammers op boerderij Weidelicht. De boerderij staat weliswaar in Schipluiden, maar Inez Pereira vindt dat het gemeentebestuur van Schiedam kennis moet hebben van de situatie en betekenis.

Door Kor Kegel

Dus kwam wethouder Petra Zwang vrijdagmiddag naar de boerderij aan de Oostveenseweg 7, een locatie die middenin het polderlandschap van Midden-Delfland ligt. Hier kunnen de deelnemers aan de dagbesteding de koeien en schapen om zich heen zien grazen. Boerderij Weidelicht is door Inez Pereira opgericht om mensen met dementie aan een plezierig verblijf te helpen en gezien de grote interesse uit de hele regio en de frequente terugkeer van de bezoekers voorziet deze dagbesteding in een behoefte.

Wethouder Zwang zou een uurtje komen, maar bleef meer dan twee uur, want ze was zeer geboeid. Bij de koffie werd verse taart geserveerd met viooltjes uit de eigen tuin van Weidelicht. Ze sprak met de andere gasten en er was een schattig momentje toen de recent uitgebroede kuikens even over de tafel mochten lopen. Heel voorzichtig probeerden twee bezoekers de kuikentjes te aaien. “Dat is een beleving die je bij de dagbesteding in de grote stad niet gauw meemaakt,” realiseerde de wethouder zich.

Ze vertelde de bezoekers en hun mantelzorgers wat haar werk als wethouder voor zorg en welzijn inhoudt en dat er in Schiedam verschillende initiatieven zijn om de ouderenzorg verder te verbeteren. Ze noemde het plan van Herbergier om in het rijksmonument De Teerstoof aan de Nieuwstraat 12 voor mensen met dementie zestien wooneenheden te creëren. Ze sprak ook over een bouwplan nabij molen De Walvisch aan de Westvest. Petra Zwang zei dat het heel belangrijk is dat de mensen die in Schiedam met zorg bezig zijn, zoals medewerkers van de Frankelandgroep en Argos Zorggroep, elkaar snel weten te vinden. Dat is noodzakelijk om rijksbezuinigingen op te vangen.

Toen het tijd werd dat de gasten hun bewegingsoefeningen gingen doen, kreeg de PvdA-wethouder een rondleiding over het erf van boerderij Weidelicht. Ze liep over het Anne-Marie van der Lindenpad, dat tot stand kon komen dankzij de door Chris Oomen (DSW) ingestelde gelijknamige prijs, en ze genoot van de landelijke omgeving. “Ze was warm, positief en zeer geïnteresseerd,” zei Inez Pereira over de wethouder.