Buitenlandse distillateurs op bezoek in Schiedam

Nieuws
Haraldur Thorkelson, eigenaar van de IJslandse Eimverk distilleerderij.
Haraldur Thorkelson, eigenaar van de IJslandse Eimverk distilleerderij. (Foto: René van der Klink)

Tijdens de festivalweek van het IDDF, het International Dutch Distillers Festival, bezochten buitenlandse distillateurs op uitnodiging van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. Om de internationale sfeer van het festival meer invulling te geven werden er distillateurs uit Zambia, IJsland, Portugal en Estland uitgenodigd.

door René van der Klink

Het bezoek stond in het teken van kennisuitwisseling en het leggen van contacten. Afgelopen woensdag waren er werkbezoeken bij de Schiedamse collega’s De Kuyper, Nolet en Loopuyt. Na afloop was er een persbijeenkomst in het Jenevermuseum waar deze krant met vertegenwoordigers van de bezoekende, veelal kleine familiebedrijven, sprak over hun ervaringen in de jeneverstad. Uit IJsland was Haraldur Thorkelsson, eigenaar van de Eimverk distillery aanwezig. Hij was onder de indruk van de rijke jenever historie in Schiedam en vooral de rol die de geschiedenis vandaag de dag nog steeds speelt bij de productie en verkoop van het gedistilleerd. Hij gebruikte het bezoek aan Schiedam ook om een distributeur te vinden voor export van zijn IJslandse Gin en Aquavit naar Nederland. Uit het noorden van Estland was namens Moe Distillery Manager Lisa Luhaste aanwezig. Zij was vooral onder de indruk van het jenevermuseum. Bij hun eigen wodkastokerij op Estland, een van de oudste ter wereld, is ook een museum met rondleidingen en proeverijen, maar niet zo indrukwekkend als het Schiedamse museum.


Zwitsers echtpaar Wagner dat in het Afrikaanse Zambia gin bottelt. - René van der Klink

Uit Zambia was het echtpaar Guenter en Nathaly Wagner aanwezig. Dit Zwitserse koppel is na vele omzwervingen in Afrika een tiental jaar geleden neergestreken in Zambia waar zij nu hun eigen gin produceren. De flessen van deze ‘Iconic African Distillery Zambia’ zijn een lust voor het oog vanwege de prachtige etiketten die ontworpen zijn door een Zambiaanse kunstenaar. Ook zij gaven aan onder de indruk te zijn van de historie die het ambacht hier nog uitademt. Een groot verschil met Zambia waar het maken van gin louter een industrieel proces is. Uit de Portugese stad Porto, vooral toch bekend van de port, was Andy Mayer aanwezig namens de Scoundreis Distilling Portugal distilleerderij. Een klein familiebedrijf dat vooral Gin en Rum produceert voor de lokale markt. Andy gaf aan veel inspiratie te hebben opgedaan en had zich voorgenomen zeker nog een keer terug te komen naar Schiedam. Directeur van het Nationaal Jenevermuseum, Diederik von Bönninghausen, was ook zeer tevreden over het buitenlands bezoek. “Met dit soort bezoeken doen wij actief aan kennisuitwisseling en onderstrepen wij de rol van het museum als kennisinstituut. Het IDDF is nog een jong festival en biedt ons nog voldoende mogelijkheden om dit soort evenementen uit te bouwen. Er zal volgend jaar bij de derde editie zeker een vervolg aan gegeven worden.”

Afbeelding