Stiltemoment en wandeling langs Stolpersteine

Nieuws
Stilte moment 4 mei.
Stilte moment 4 mei. (Foto: Rob Holmer)

Op initiatief van de Ambassade van Vrede – Schiedam staat het stiltemoment op zaterdag 16 september, aan het begin van de Vredesweek, ook in het teken van de Stolpersteine, de herinneringsstenen voor slachtoffers van het naziregime.

Rond 11.00 uur zal burgemeester Jules Bijl de vlag van de Vredesweek hijsen aan één van de vlaggenmasten bij de ruïne aan de Broersvest. Aan deze ceremonie wordt meegewerkt door drie slagwerkers van de Jeugd Rijnmond Band. Zij begeleiden de deelnemers van de stiltekring vervolgens langs het Stadserf naar de Kloosterplaats. Daar wordt tussen 11.30 uur en 12.00 uur een stiltekring gevormd.
Hieraan wordt meegewerkt door de Raad van Kerken in Schiedam. De drie slagwerkers geven het sein tot de tien minuten stilte en zij sluiten het stiltemoment ook weer af. Daarna wordt een speciaal voor deze dag geschreven gedicht over vrede voorgedragen door stadsdichter Jarle Lourens. Met het hijsen van de vlag, de tien minuten stilte en het gedicht wordt aandacht gevraagd voor de vrede.
Vanaf ongeveer 12.00 uur worden deelnemers uitgenodigd, door vrijwilligers van de Stichting Stolpersteine Schiedam, om mee te wandelen langs diverse Stolpersteine in het centrum van Schiedam. Stolpersteine worden in de stoep gemetseld om te herinneren aan de bewoners die daar voor het laatst in vrijheid hebben gewoond, voordat zij slachtoffer werden van (vervolging door) het naziregime. Op enkele locaties wordt iets verteld over het leven van de gedeporteerden. Er is een mogelijkheid om bloemen te leggen. Rond 13.00 uur wordt deze wandeling afgerond en keren de deelnemers terug naar Kloosterplaats of Stadserf. Deelname is gratis.

Poetsen

De Stolpersteine moeten geregeld gepoetst worden. Op zondag 17 september start de jaarlijkse poetsactie van Stolpersteine in Schiedam: om 13.00 uur wordt er verzameld op het Edisonplein. Dan worden de bijna zeventig struikelstenen in Oost schoongemaakt en opgepoetst door bewoners van Oost, onder de vlag van ‘Oost Pact Door’. Iedereen die mee wil helpen is van harte welkom. Voor poetsmaterialen wordt gezorgd door ‘Oost Pact Door’.
Voor het poetsen van Stolpersteine in andere wijken van Schiedam zijn ook vrijwilligers nodig, om alle struikelstenen in de week tussen 17 en 24 september te laten blinken. Als er in uw straat of buurt, of voor uw deur, Stolpersteine liggen, dan is het een mooi moment om de plaatjes van messing schoon te vegen. Misschien is er water met een zacht sponsje nodig om vuil te verwijderen; zorg er dan voor dat het messing plaatje goed droog is voor er wat koper- of messingpoets op wordt gesmeerd. Even laten inwerken en dan goed uitwrijven. Daarna met een droge doek de stenen weer laten glanzen, zodat een passerende voetganger er even bij stil staat, de naam leest en daarmee een mens in herinnering roept.
De Stolpersteine in de wijken Centrum, West en Zuid zijn over zeven buurtlijsten verdeeld, met tussen acht en vijftien stenen per buurtlijst. Heeft u belangstelling om mee te doen, mail naar info@stolpersteineschiedam.nl of neem telefonisch contact op met Peter Groeneweg, secretaris van de Stichting Stolpersteine Schiedam (06 5103 9616).