Overlevenden van treinramp 1976 gezocht voor variant op BBC-serie

Peter Smolders is uitgever en televisiemaker. Hij zou graag in contact komen met overlevenden van de treinramp die in 1976 in Schiedam-Nieuwland plaatsvond. Het was een van de grootste spoorrampen in de Nederlandse geschiedenis.
Door Kor Kegel
Aanleiding is dat hij gevraagd is om een Nederlandse variant te maken van de BBC-serie ‘Saved by a stranger’. Daarin stonden mensen centraal die ooit betrokken waren bij een schokkende gebeurtenis, zoals een aanslag, een ongeluk, een gijzeling, en door een onbekende uit die situatie werden geholpen. Gered door een vreemde.
Peter Smolders heeft als uitgever van ‘growing stories’ en als televisiemaker dertig jaar ervaring. Hij is gespecialiseerd in bijzondere menselijke verhalen. Af en toe neemt hij nog wel een klus aan als eindredacteur of regisseur voor televisie, indien er echt een mooi project passeert. “Dat was onlangs het geval. Ik kreeg het verzoek of ik voor NPO1 een serie wil maken zoals ‘Saved by a stranger’ op de Engelse tv. Ik voel veel voor dit project, omdat het alles in zich heeft waar ook mijn uitgeverij GrowingStories voor staat: persoonlijke groei, mensen die elkaar te hulp schieten, verbinding in plaats van polarisatie. Daarvan kunnen we niet genoeg hebben, ook op televisie niet.”
Bomaanslag
Levens veranderende gebeurtenissen – en daarbij gered of geholpen worden. Een voorbeeld uit de BBC-serie is een man, die in 2017 in de metro in Londen zat op het moment van de bomaanslag en die op zoek gaat naar de vrouw die na de klap in die donkere coupé een poos zijn hand vasthield en hem door de ergste minuten van angst en schrik heen hielp.
Peter Smolders zou zich voor de NPO1-serie kunnen voorstellen dat het gaat om betrokkenen en hulpverleners bij de vuurwerkramp in Enschede (2000), de tramaanslag in Utrecht (2019) of – veel langer geleden – de treinramp in Schiedam (1976). Hij zoekt overlevenden en degenen die hen bijstonden.
Oud-politieman Chiel Wilbrink weet alles van de treinramp. Hij heeft nog meegewerkt aan een boek hierover, dat echter nooit verschenen is. Peter Smolders ging bij hem op bezoek en kreeg te horen dat veel betrokkenen zich vergeten voelen – terwijl het een van de grootste spoorrampen in Nederland was. Dat maakt het volgens Peter Smolders nog interessanter.
Jongetje
“Ik kreeg een foto onder ogen van een jongetje dat uit de zwaar beschadigde stoptrein is geholpen en door een NS-medewerker van het spoortalud wordt weggeleid. Wat zou ik graag met de man spreken die toen dat jongetje was!”
Het is natuurlijk een hels karwei om na bijna een halve eeuw nog te ontdekken wie er in de stoptrein richting Vlaardingen zaten en de frontale botsing met de boottrein uit Hoek van Holland overleefd hebben – en die er dan ook nog over willen praten voor de serie die voor het najaar van 2024 voor NPO1 bedoeld is. Peter Smolders: “Mijn onderzoek leert dat het bij grote rampen met treinen en vliegtuigen bijna altijd zo is dat onbekenden eventjes belangrijk zijn geweest voor elkaar, domweg omdat ze in dezelfde heftige situatie waren beland. Ik ben er dan ook van overtuigd dat er mensen in die trein zaten, die dit soort verhalen met zich meedragen.”
Wie de televisiemaker van nuttige tips kan voorzien, kan hem bereiken op:
peter.smolders@idtv.nl