Eerste Inburgeringsdiploma voor Nima Naddaf uit Vlaardingen

Nieuws
Nima Naddif behaalde eerste inburgeringsdiploma en wordt geflankeerd door de Vlaardingse wethouder Proos.
Nima Naddif behaalde eerste inburgeringsdiploma en wordt geflankeerd door de Vlaardingse wethouder Proos. (Foto: René van der Klink)

Stroomopwaarts zal bij veel mensen in onze regio bekend zijn vanwege de sociale werkplaatsen en de trajecten om mensen aan het werk te helpen maar dat is slechts een gedeelte van de vele activiteiten die deze sociale onderneming uitvoert.

door René van der Klink

Sinds 2022 voert Stroomopwaarts namens de overheid de Nieuwe Wet Inburgering uit voor de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. Dat betekent dat Stroomopwaarts het door de overheid verplichtte inburgeringstraject uitvoert voor nieuwkomers die een verblijfsvergunning hebben gekregen en in een van de drie waterweg gemeentes komen wonen. Het inburgeringstraject is verplicht en leert de inburgeraar over Nederland Nederlands spreken, schrijven, luisteren en lezen. Ook leert de cursist hoe aan werk te komen en hoe wij in Nederland met elkaar omgaan.
Nima Naddaf uit Vlaardingen (foto) is een Iraanse vluchteling die 5 jaar geleden vanuit Iran naar Nederland kwam.
“De eerste jaren in een nieuw land waren moeilijk voor mij en was het vooral wachten op een verblijfvergunning. Ik werd op diverse opvanglocaties door heel Nederland geplaatst wat wel als voordeel had dat ik veel van Nederland te zien kreeg. Om de Nederlandse taal enigszins onder de knie te krijgen deed ik overal veel vrijwilligerswerk zoals bij een voetbalclub, het Leger Des Heils, een zorginstelling en een zorgboerderij. Mijn vele verhuizingen maakten het leggen van contacten en het leren van de taal lastig, vooral omdat ik ook geen Engels sprak.”
Nadat Nima vorig jaar zijn verblijfsvergunning had gekregen begon hij in september 2022 aan de inburgeringscursus bij Stroomopwaarts en bij de taalschool om het uiteindelijk verplichtte niveau B1 diploma te halen. Tegelijkertijd begon hij met een fulltime baan als testengineer bij een kabelbedrijf in Delft dat prima aansluit bij zijn achtergrond in de elektronica en management.
De avonduren waren voor taalcursussen en de inburgeringscursus en al binnen een jaar wist hij het gehele traject, waar maximaal 3 jaar voor staat, als eerste cursist van Stroomopwaarts succesvol af te ronden. Een geweldige prestatie waarvoor hij tijdens een feestelijke bijeenkomst met al zijn begeleiders door wethouder Arnoud Proos namens het stadsbestuur van Vlaardingen in de bloemetjes werd gezet.
De toekomst lacht de trotse Nima en zijn vriendin tegemoet en hij voelt zich mede door de vele verhuizingen in Nederland al helemaal thuis in ons land en is hij vastbesloten om een mooi leven op te bouwen in onze regio. Uiteraard was ook Unitmanager Helene de Jong van Stroomopwaarts zeer content met dit fraaie resultaat. Pas sinds 1 jaar voert Stroomopwaarts samen met partners en ondernemers uit de regio de wet op het inburgeringstraject uit namens de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis en dan is dit knappe resultaat een mooie opsteker voor de organisatie.
Op dit moment zijn er ca 300 deelnemers met het inburgeringstraject bezig waarbij Stroomopwaarts de regie voert maar samenwerkt met partners voor de taallessen en de maatschappelijke trajecten. “We willen inburgeraars in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis zo goed mogelijk kunnen helpen als aanspreekpunt. Als ze snel mee kunnen doen in de Nederlandse samenleving is dat een win-win situatie. Goed voor de inburgeraar maar ook goed voor onze regio. Zo kunnen ze waardevolle stadgenoten worden die hun steentje bijdragen aan onze samenleving en zich snel thuis voelen”.