Eerste Branderswijn voor burgemeester Bijl

Nieuws
Burgemeester Jules Bijl mocht tijdens een bijeenkomst van de nieuwe Branderswijn proeven.
Burgemeester Jules Bijl mocht tijdens een bijeenkomst van de nieuwe Branderswijn proeven. (Foto: RvdK)

Afgelopen zaterdag was het weer tijd voor een oude traditie. De stokers van het Jenevermuseum presenteren elk jaar in september de nieuwe Schiedamse Branderswijn en overhandigen dan traditiegetrouw de eerste fles aan de burgemeester van Schiedam.

door René van der Klink

Burgemeester Jules Bijl mocht dus tijdens een feestelijke bijeenkomst in het museum de eerste fles ontvangen en uiteraard van de nieuwe Branderswijn proeven.

Ieder jaar worden de nieuwe flessen Branderswijn voorzien van een uniek etiket dat speciaal voor deze gelegenheid wordt ontworpen. Dit jaar viel de eer te beurt aan de Schiedamse tattooartist Hans Pasztjerik die het etiket voor 2023 mocht ontwerpen. De flessen, met een beperkte oplage, zijn te koop in de slijterij van het museum.

Verborgen schatten

Naast de uitreiking van de eerste fles Branderswijn mocht deze krant deze week ook een kijkje nemen in het depot van het Jenevermuseum waar momenteel hard wordt gewerkt aan de voorbereiding van een nieuwe tentoonstelling.

Nostalgie

Het depot van het museum is gevestigd in het karakteristieke pand van distilleerderij de Kuyper aan de Buitenhavenweg en ademt een en al nostalgie uit.

Op een grote zolder op het terrein van de Kuyper staan en liggen duizenden objecten die verkregen zijn door schenkingen of in bruikleen zijn. Onder leiding van Henk Hettinga, collectiebeheerder van het Jenevermuseum, wordt er door een team van vrijwilligers hard gewerkt om deze unieke collectie in kaart te brengen.

Inmiddels zijn er zo’n 10.000 objecten onderzocht, gedocumenteerd en gedigitaliseerd. Deze objecten met allemaal een link met het rijke jeneververleden van Schiedam zijn te zien op de website van het jenevermuseum. Maar het werk is nog lang niet af! Er zijn nog zo’n 70.000 objecten die nog gecatalogiseerd moeten worden. Het betreft o.a. reclame-uitingen, glaswerk, verpakkingen en werkmaterialen.

Het uiteindelijke doel is een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de geschiedenis van de jenever in Nederland en Schiedam in het bijzonder. Hulp van vrijwilligers is hierbij van harte welkom vandaar dat het museum nog op zoek is naar mensen met tijd en interesse in erfgoed en geschiedenis.

Topstukken

Suzanne Klüver, oud conservator van museum Prinsenhof in Delft en met een passie voor aardewerk, is aangetrokken om de nieuwe tentoonstelling “Blauw van de Jenever” samen te stellen.

Deze tentoonstelling die op 13 oktober aanstaande in het Jenevermuseum geopend wordt zal bestaan uit een groot aantal unieke Delftsblauwen aardewerken objecten waaronder enkele museale topstukken. Deze nieuwe tentoonstelling laat zien hoe het oer-Hollandse Delftsblauw werd ingezet om de jenever te verkopen.

In plaats van te verstoffen op een zolder krijgen veel unieke objecten nu weer de aandacht die ze verdienen.