Veertig kunstenaars laten oneindige mogelijkheden zien op Collage Festival

Art Centre Schiedam is vanaf morgen de locatie voor een Vlaams-Hollands kunstfestival dat in het teken van collages staat. Het omvat niet alleen een tentoonstelling van liefst veertig kunstenaars, maar ook workshops, een lezing, een debat en een kunstenaarsgesprek.
Door Kor Kegel
Nancy Hoogstad, deelnemer van Stichting KunstWerkt Schiedam, heeft de 22 kunstenaars uit Nederland en de 18 kunstenaars uit België bijeengebracht op het Collage Festival B/NL. Ze deed dat samen met Ro-Nalt Schrauwen en Jordy Koevoets.
Community
“Er is een enorm actieve en inspirerende community van collagemakers over heel de wereld. Het Collage Festival B/NL levert daar nu een bijdrage aan. Het festival gaat over uitwisseling, inspiratie en verbondenheid en stimuleert de interactie tussen Nederlandse en Belgische collagemakers,” zegt Nancy Hoogstad.
Het organiserende drietal heeft gezorgd voor een scala aan stijlen en onderwerpen. Bezoekers van de expositie kunnen ook zelf ervaren hoe het is om collages te maken. “De mogelijkheden zijn eindeloos,” zegt Nancy Hoogstad.
De hedendaagse collagekunst is zeer veelzijdig en het is uniek dat KunstWerkt dat weet te presenteren. Er bestaan verschillende technieken. De fotocollage is waarschijnlijk het bekendst. Op een beetje basisschool leren de kinderen daar wel mee omgaan. Maar er is ook de decollage, een techniek waarbij op elkaar geplakte posters deels worden losgemaakt en verwijderd, waardoor de onderliggende lagen en afbeeldingen tevoorschijn komen en een bevreemdend samenspel vormen met de voorste poster.
Cubomania
Er bestaat cubomania, waarbij je een afbeelding in gelijke vierkanten knipt en geheel willekeurig weer rangschikt; de Roemeense surrealist Gherasim Luca legde de basis voor deze collagetechniek.
Er is de 3D-collage. Doorgaans denkt men bij collages aan foto’s, knipsels en scheursels, maar de kunstvorm assemblage brengt op vergelijkbare wijze materialen bijeen en is dus driedimensionaal en vaak ook monumentaal; deze vorm is terug te voeren op het Dadaïsme dat in en na de Eerste Wereldoorlog de spot dreef met (burgerlijke) normen en waarden, de bourgeoiscultuur. Wie denkt dat collages iets kinderlijks zijn, komt op het Collage Festival B/NL bedrogen uit.
Hoewel het Collage Festival vanaf morgen te zien is bij KunstWerkt, is aanstaande zondag de officiële opening. Deze wordt verricht door Bram Antheunis van het platform COUPEE Collage Collective, een broedplaats van collagekunstenaars, nu deze kunstvorm gestaag weer opkomt. Met Brunhilde Borms organiseerde hij op de perrons van het station Brussel-Noord een World Collage Day met 180 geestverwanten uit de hele wereld.
Een week na de opening, op zondag 8 oktober om 15.30 uur, leidt kunsthistorica Willy Atema het kunstenaarsgesprek, waarbij exposanten ingaan op de functies en de zeggingskracht van collages.
Op zondag 15 oktober is dan al de finissage met om 15.00 uur een lezing over beeldrecht door Luna Schumacher van Pictoright, de non-profit auteursrechtenorganisatie voor alle visuele makers in Nederland. Als collagekunstenaar gebruik je vaak beelden van andere makers: fragmenten of hele plaatjes. Maar mag dat eigenlijk wel? Luna vertelt wat het speelveld is van de collagekunstenaar. Aansluitend is er een borrel en de afsluiting van de expositie.
In de tussentijd zijn er ook nog workshops, de eerste twee aanstaande zaterdag om 13.00 uur verzorgd door Juliette Pestel en om 15.00 uur door Isabelle Zumbrink, op zaterdag 7 oktober tweemaal onder begeleiding van Ro-Nalt Schrauwen en op zaterdag 14 oktober over de methode door Juliette Pestel en over het ‘fotoweven’ door Isabelle Zumbrink. Tot slot komt er een collageboek uit.