Rijkswaterstaat werkt buslijn Rozenburg-Schiedam tegen

Nieuws
Blankenburgtunnel.
Blankenburgtunnel. (Foto: RWS)

Rijkswaterstaat wil busmaatschappij EBS geen vrijstelling geven van de tolheffing in de Blankenburgverbinding. Daarmee beschouwt EBS het als onhaalbaar om na opening van de tunnel een snelbus tussen Rozenburg en Schiedam te laten rijden.

Door Kor Kegel

“We zouden het heel graag willen, maar als we voor alle bussen tol moeten betalen levert dat een kostenpost op van 400.000 euro. Dat maakt de lijn onrendabel,” zei Frans de Kok vorige week in de dorpsraad van Rozenburg. De vervoerkundige van EBS noemde het heel zuur: “Het is een grote domper op een mooi plan.”
Het OV-bedrijf hoopt dat via de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH) invloed op Rijkswaterstaat kan worden uitgeoefend om het openbaar vervoer bij de tolheffing te ontzien. Vooralsnog wil Rijkswaterstaat alleen een uitzondering maken voor de hulpdiensten en lijkwagens.
De Schiedamse verkeerswethouder Frans Hamerslag hoopt voor de bewoners van Rozenburg en Voorne-Putten dat het lukt om de buslijn via de Beneluxverbinding gerealiseerd te krijgen. “We volgen de gesprekken over de nieuwe buslijn met belangstelling. Voor de bewoners van Voorne-Putten en Rozenburg is een snelle en betrouwbare openbaarvervoerverbinding met Schiedam belangrijk, omdat zij hun weg vaak via station Schiedam-Centrum vervolgen. De nieuwe tunnel biedt daarvoor nieuwe kansen en ik hoop dat het lukt om die te benutten”, zegt wethouder Hamerslag.
De dorpsraad van Rozenburg heeft ongevraagd advies uitgebracht aan de Rotterdamse verkeerswethouder Vincent Karremans, die ook voorzitter is van de Vervoersautoriteit van de MRDH. Hem zal gevraagd worden eveneens zijn invloed op Rijkswaterstaat aan te wenden. Bovendien zal de dorpsraad inspreken in het Provinciehuis van Zuid-Holland. “We gaan ons best doen om EBS vrije doorgang te verlenen,” zei dorpsraadslid Frank Schellenboom.
Dorpsraadvoorzitter Rob Oosterlee heeft contact met het gemeentebestuur van Voorne aan Zee om het probleem te bespreken. Veel inwoners van Voorne zullen ongetwijfeld ook gebruik van een buslijn Rozenburg-Schiedam willen maken, al zal EBS ook een buslijn openen tussen Brielle en Schiedam via de Groene Kruisweg en de A15.
EBS heeft er namelijk van afgezien om één buslijn Brielle-Rozenburg-Schiedam te starten. Dat heeft volgens Frans de Kok te maken met de onbetrouwbaarheid van de Calandbrug bij Rozenburg. De brug moet geregeld open en zou dan het OV met twintig minuten vertragen. Voor een snelbus kan dat niet. Eén buslijn van Brielle via Rozenburg naar Schiedam was echter wel de ideale oplossing geweest, zei de vervoerkundige.
De tunnel gaat eind 2024 open. “Hopelijk hebben we op tijd licht aan het eind van de tunnel over het afzien van tolheffing voor het OV,” zei de EBS-woordvoerder.
Hij was zijn presentatie enthousiast begonnen. “Auto’s kunnen dankzij de tunnel straks vanuit Rozenburg wel snel in Rotterdam zijn, maar geldt dat ook voor het openbaar vervoer? Daarom hebben we nagedacht over een snelle buslijn van Rozenburg naar het station Schiedam-Centrum. Vandaar gaat elke vijf minuten een metro naar Rotterdam-Centrum. Daarmee neemt de reistijd voor Rozenburgers met twintig minuten af.”
De buslijn zou in het dorp alle haltes aandoen, maar in Schiedam zouden de bussen niet van de snelweg af gaan tot aan station Schiedam-Centrum. “Helaas kunnen we het plan op dit moment niet verder uitwerken,” zei Frans de Kok.