DENK de grootste partij in Schiedam bij de Jongerenverkiezingen

Nieuws
Leerlingen van basisschool Kaleidoscoop brengen hun stem uit tijdens de jongerenverkiezingen.
Leerlingen van basisschool Kaleidoscoop brengen hun stem uit tijdens de jongerenverkiezingen. (Foto: Rick van der Tuin.)

De stemmen zijn geteld en de uitslag is bekend. Op woensdag 22 november, op de stemdag van de Tweede Kamerverkiezingen, brachten 4.228 kinderen en jongeren van ruim 50 scholen hun stem uit tijdens de Jongerenverkiezingen. Zo ook 72 groepen 7 en 8 en 14 klassen voortgezet onderwijs in Schiedam.

De stemdag vormde de afsluiting van een groot verkiezingsproject van de Kleine Ambassade, een organisatie gespecialiseerd in jeugdparticipatie. Dit is een project waarin niet de speerpunten van politieke partijen, maar juist de thema’s die kinderen en jongeren belangrijk vinden centraal staan.
De kinderen brachten hun stem uit bij pop-upstembureaus op school. In de dagen voorafgaand aan de verkiezingen bereidden de leerlingen zich voor aan de hand van een speciaal ontwikkelde verkiezingskrant en stemwijzer. De thema’s die hierin worden behandeld, zijn door kinderen en jongeren bepaald. Een kinder- en jongerenredactie interviewde kandidaat-Kamerleden over hoe hun partijen denken over die thema’s en vertaalden deze naar de krant. Door de stappen van de stemwijzer te doorlopen, ontdekten kinderen en jongeren welke partijen bij hun mening past.

En de uitslag is…

Aan het einde van de dag zijn alle uitslagen verzameld. DENK werd de grootste met 18,4 procent van stemmen. Gevolgd door VVD met 12,7 procent van de stemmen en PVV met 11,6 procent van de stemmen. D66 en BBB maken de top 5 compleet met 9,5 procent van de stemmen.

“Natuurlijk is dit interessant om te weten, maar het doel van de jongerenverkiezingen is niet om erachter komen op welke partij kinderen en jongeren zouden stemmen als ze dat zouden mogen. De uitslag is niet representatief, daar is het aantal stemmers dat heeft meegedaan ook niet hoog genoeg voor”, zo licht Renate van der Donk, onderwijskundige bij de Kleine Ambassade, toe.

“Het doel is om kinderen en jongeren mee te nemen in wat de Tweede Kamer doet en hoe stemmen werkt. Daarnaast leren zij zich oriënteren op welke partij het beste bij hun mening past. Dat is kennis die straks goed van pas komt, als zij 18 jaar zijn en echt mogen stemmen.”

De volledige uitslag is terug te vinden op de social-mediakanalen van de Kleine Ambassade (@de kleine ambassade en @wevegotthepower).