Zuid-Holland stelt vlaggenprotocol op na discussie over Israël

Nieuws
De provincie Zuid-Holland heeft een eigen protocol opgesteld voor het gebruik van vlaggen op het provinciehuis in Den Haag.
De provincie Zuid-Holland heeft een eigen protocol opgesteld voor het gebruik van vlaggen op het provinciehuis in Den Haag. (Foto: ANP)

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft een eigen protocol opgesteld voor het gebruik van vlaggen op het provinciehuis in Den Haag. Aanleiding hiervoor is de discussie die in oktober ontstond over het al dan niet hijsen van de Israëlische vlag, vlak nadat dat land was aangevallen door Hamas. Zuid-Holland koos er toen voor om de provinciale vlag halfstok te hangen, als blijk van medeleven met alle slachtoffers van het geweld in Israël en op de Gazastrook.

Enkele partijen, waaronder BBB, hadden liever gezien dat Zuid-Holland de Israëlische vlag had gehesen. Dat gebeurde kort na het uitbreken van de oorlog wel onder meer op het Binnenhof bij het ministerie van Algemene Zaken en in meerdere provincies. De Zuid-Hollandse BBB-fractie vroeg het college van Gedeputeerde Staten om duidelijkheid te geven over het gebruik van vlaggen en dat heeft nu geleid tot een provinciaal protocol, aanvullend op de algemene vlaginstructie van de rijksoverheid.

Standaard wapperen op twee plekken bij het provinciehuis de Nederlandse, Europese en Zuid-Hollandse vlag. Bij “internationale, nationale of regionale gebeurtenissen die vragen om een direct gebaar ter viering of van medeleven of steun” kan de commissaris van de Koning besluiten om de provinciale vlag halfstok te hangen voor een periode van maximaal zeven dagen. De andere vlaggen worden dan weggehaald.