Bert Haanstra vernoemd in straat

Nieuws
Bert Haanstra was de eerste Nederlandse cineast die een Oscar won.
Bert Haanstra was de eerste Nederlandse cineast die een Oscar won. (Foto: Just Entertainment)

Burgemeester en wethouders van Schiedam hebben besloten om een straat te noemen naar Bert Haanstra (1916-1997). De cineast maakte zijn Oscar winnende film ‘Glas’ in 1958 voor een deel bij de Glasfabriek aan de Buitenhavenweg.

Door Kor Kegel

Met het besluit komt het college van B & W een toezegging aan de gemeenteraad na. In oktober 2022 werd toegezegd te onderzoeken hoe historie een plek kan blijven behouden in het gebied van de Glasfabriek, waar woningbouw gepland is met behoud van de markante silo’s.

De Bert Haanstrahof krijgt een entree vanaf de Buitenhavenweg recht tegenover het veilinggebouw aan de overkant van de Buitenhaven. Op wat nu nog het parkeerterrein van de Glasfabriek is, komt woningbouw. Andere woningen in hetzelfde bouwplan krijgen het adres Floris Meydamstraat. Deze straat is genoemd naar de industrieel ontwerper, die in zijn geboorte- en woonplaats Leerdam verpakkingen ontwierp voor de glasindustrie. Floris Meydam (1919-2011) maakte ook sier- en gebruiksvoorwerpen. Hij groeide uit tot de belangrijkste glasontwerpers van Nederland, in een tweede generatie na Andries Copier. In 1972 ontwierp hij voor Calvé de sausfles die nog steeds op de markt is.

De Floris Meydamstraat komt om de Bert Haanstrahof heen te lopen en krijgt drie entrees vanaf de Buitenhavenweg.

Bert Haanstra is bekend van films als ‘Fanfare’ en ‘Dokter Pulder zaait papavers’. Zijn documentaire ‘Glas’ was in 1960 de eerste Nederlandse film die een Oscar won. Hij filmde daarvoor ook in Schiedam. Eerst had hij voor de Vereenigde Glasfabrieken NV een voorlichtingsfilm gemaakt, ‘Over glas gesproken’. Zijn bekroonde documentaire was daar een nadere uitwerking van. De Amerikaanse ambassadeur Philip Young reikte hem in 1960 de Oscar uit in de ambassade in Den Haag.

De commissie Naamgeving Openbare Ruimte vond het toepasselijk om de cineast en de vormgever te vernoemen in twee nieuwe straatnamen op het terrein van de Glasfabriek. In de glasfabriek werd productieglas gemaakt en daar hebben Bert Haanstra en Floris Meydam beiden een relatie mee.

Waarschijnlijk volgt op een later moment naamgeving voor andere bouwdelen.