Geveltuintjes moeten gewild worden

Nieuws
Mariëlla Vink zit bij de aangeklede vuilstort.
Mariëlla Vink zit bij de aangeklede vuilstort. (Foto: Hannelore Smilde)

Er zijn voor- en tegenstanders van geveltuintjes, bleek onlangs toen de lokale omroep een item had over een groenere aankleding van de Hoogstraat. De een vindt het gezellig, de ander rommelig.

Door Kor Kegel

Geveltuintjes kunnen de saaie gevels van moderne winkelpuien aankleden. Maar als ze niet onderhouden worden, waait er zwerfvuil in en wordt het juist een zooitje. De meningen stonden lijnrecht tegenover elkaar. Dus liet Mariëlla Vink van zich horen.

Ze wees op een experiment op nog geen vijftig meter van de Hoogstraat. Daar zijn de resultaten veelbelovend. Bij de afvalcontainers in de Nieuwstraat ontstond een geveltuin. Het beïnvloedde het gedrag van de bewoners die er hun vuil dumpen.

“Direct zagen we dat het afvalpunt van vijf schone dagen naar twintig schone dagen per maand ging. Een aanzienlijke verbetering. Een katalysator naar meer schone dagen,” zegt Mariëlla.

“Het mag duidelijk zijn dat ik groot voorstander ben van meer strategisch groen in wijken en winkelstraten. Uit de resultaten blijkt dat er minder gelegenheid is om afval, grofvuil of huisraad bij te zetten en dat de omwonenden het leuk vinden om voor de geveltuin te zorgen en daarmee voor het afvalpunt,” zegt ze.

De plaatsing van de geveltuin betekende de opmaat naar meer onderlinge contacten en activiteiten. Er zijn nieuwe verbindingen ontstaan. “De buren leerden elkaar beter kennen,” zegt Mariëlla. “Er ging het positieve effect van uit dat je zelf kunt bijdragen aan de kwaliteit van je woonomgeving. Dat motiveert en geeft vertrouwen.”

“Het was een idee van de wijk en dus een gedragen wens. Mijn advies is dan ook: zorg dat je gebruik maakt van de ideeën in de wijk of winkelstraat. Dring mensen niet iets op waar ze zelf geen behoefte aan hebben, want dan slaat het niet aan. Verbind mensen aan het initiatief, zorg voor aanjagers. Denk groot, maar begin klein,” zegt ze. Mariëlla adviseert om gewoon met een proeftuintje te beginnen.