Echt álles moet beter aan station

Nieuws
Entree station Schiedam Centrum.
Entree station Schiedam Centrum. (Foto: Gemeente Schiedam)

Iedereen was het erover eens. Het station Schiedam-Centrum heeft een enorme opknapbeurt nodig. Echt alles moet beter. Het is er ongezellig en de omgeving is onoverzichtelijk. Op de schop ermee!

Door Kor Kegel

De gemeente had dat al onderkend, voordat twee weken geleden op een informatieve bijeenkomst door het publiek werd vastgesteld dat het een armoedig en onveilig station is. Immers, de gemeente Schiedam had een consortium van Royal HaskoningDHV, West 8, Benthem Crouwel Architects en AT Osborne geselecteerd om een transformatie van het hele stationsgebied uit te werken. Het consortium neemt daar ook de mogelijkheden met de Oude Lijn in mee, voor zo ver het het Schiedamse deel van het treintraject Leiden-Dordrecht betreft.

De conclusies dat het totaal anders moet bevestigen de uitkomst van de Stationsbelevingsmonitor, opgesteld door I&O Research in opdracht van de NS en ProRail. Hieruit blijkt dat de waardering voor station Schiedam Centrum daalt. Kreeg het station bij een eerdere meting het rapportcijfer 6,7, in het recente onderzoek is dat uitgekomen op een 6,4. De monitor kwam tot stand op basis van 83.000 reacties. Van de 393 treinstations in Nederland komt Schiedam-Centrum op de allesbehalve eervolle plek 371. Eén troost: op 24 stations is het dus nog erger. Daaronder vallen droefgeestige halteplaatsen als Rotterdam-Zuid, Lage Zwaluwe (Drimmelen) en Den Helder-Zuid.

In de nabije omgeving van Schiedam springen Rotterdam Centraal en Delft er positief uit met een 7,9, ook nog niet denderend, maar als je nagaat dat Klimmen-Ransdaal in Limburg het meest geliefde station van Nederland is met een 8,7, dan is er nog wel wat te doen om meer passagiers tot de trein te bewegen.