Rotterdamse Muziekfotograaf Joke Schot viert 35 jaar jazz en wereldmuziek met expo

Nieuws
Herbie Hancock, North Sea Jazz Festival 2013, Rotterdam.
Herbie Hancock, North Sea Jazz Festival 2013, Rotterdam. (Foto: Joke Schot)

De gepassioneerde Rotterdamse muziekfotograaf Joke Schot, geboren in 1958, deelt haar indrukwekkende reis van 35 jaar door de wereld van jazz en wereldmuziek in de aankomende tentoonstelling ‘Dutch Masters 9’.

Van 3 maart tot en met 14 april biedt de Tone & Image Gallery in Schiedam een boeiend overzicht van Schot’s meesterlijke muziekfoto’s. Het begon allemaal in 1987 toen Joke Schot haar eerste stappen zette op het North Sea Jazz Festival. Als beginnend fotograaf richtte ze haar lens op jazzlegendes, vastberaden om hun essentie vast te leggen op zwart celluloid. Haar vroege werk, beïnvloed door persoonlijke muzikale voorkeuren, resulteerde in exposities op het North Sea Jazz Festival. Later verbreedde World Connection haar horizon naar wereldmuziek, waardoor ze een gevierde gast werd op jazzfestivals door heel Europa.

De Dutch Masters 9-tentoonstelling belicht niet alleen haar iconische jazzfoto’s, maar ook haar langlopende project ‘The Yellow Series’. Deze opnames, genomen in de kleedkamer van het oude LantarenVenster-complex in Rotterdam, weerspiegelen de gele kleursetting van de ruimte, wat een coherente serie opleverde met jazzcoryfeeën als onderwerp. Naast haar rijke archief van jazz- en wereldmuziekfoto’s heeft Schot ook popiconen zoals Alice Cooper, Sting, Leonard Cohen, Madonna en David Bowie vastgelegd, die ook te bewonderen zijn in Dutch Masters 9.
Niet alleen een fotograaf, maar ook een activist, heeft Joke Schot zich in de recente jaren ingezet voor het behoud van volkstuinen en heeft ze de strijd aangebonden tegen gentrificatie in Rotterdam.

De tentoonstelling wordt geopend op 3 maart om 15:30 uur door Jan Brouwer van het Nederlands Jazz Archief in Amsterdam. De Tone & Image Gallery, gelegen aan Lange Nieuwstraat 191, 3111 AJ Schiedam, is geopend van donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis, maar bezoekers worden vriendelijk verzocht een vrijwillige bijdrage te doneren.

‘Dutch Masters 9 - Joke Schot’ is mogelijk gemaakt door het Elise Mathilde Fonds en Plato Mania. De Stichting Tone & Image, organisator van het evenement, heeft als doel bijzondere fototentoonstellingen te organiseren, met de nadruk op muziekfotografie, in het Art Centre Schiedam. In 2024 zullen al haar activiteiten worden ondergebracht in de Stichting Tone & Image, met een veelbelovende overzichtstentoonstelling over The Kinks als eerste thematentoonstelling.

Roy Hargrove in LantarenVenster, Rotterdam (From the extended Yellow Series).
Alice Cooper, Mainz, Duitsland, 2014